Περίπου 800 νέες συμβάσεις για έργα ΑΠΕ έχει υπογράψει ο ΔΑΠΕΕΠ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, 5-6 συμβάσεις την ημέρα, ενώ το 2020 είχε υπογράψει συνολικά περί τις 1.800 συμβάσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διαχειριστή κ. Γιάννη Γιαρέντη, ο οποίος εντοπίζει και μια σειρά από προβλήματα που επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).
Μία από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις, που σήμερα καταλήγει να πληρώνει ο ΕΛΑΠΕ, προέρχεται από τις αποκλίσεις, δηλαδή από τις λανθασμένες προβλέψεις των παραγωγών ΑΠΕ ως προς την ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί την επόμενη ημέρα και της πραγματικής ενέργειας που τελικώς εγχέεται στο σύστημα. Τη διαφορά αυτή καλείται να καλύπτει ο ΕΛΑΠΕ και όχι οι ΦΟΣΕ (φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των παραγωγών με ΑΠΕ). Ο ΔΑΠΕΕΠ για το θέμα αυτό έχει ζητήσει νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Σε ότι τη λειτουργία του ίδιου του ΔΑΠΕΕΠ ως ΦΟΣΕ που συμμετέχει στην αγορά ο πρόεδρος του Διαχειριστή θέτει ζήτημα κατάργησης των εγγυήσεων που καταβάλλει στην ΕΝΕΧ Clear και στον ΑΔΜΗΕ, ένα ποσό την τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Ζητά τον επανασχεδιασμό του όλου συστήματος των εγγυήσεων, θέτοντας και το ερώτημα γιατί καλείται ο ΔΑΠΠΕΠ, που είναι δημόσια επιχείρηση να καταβάλει τις εγγυήσεις αυτές.
Το άλλο σημαντικό θέμα είναι η περιορισμένη ρευστότητα στην Ενδοημερήσια Αγορά (intraday market), καθώς η συμμετοχή δεν ξεπερνά το 3-4%. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διορθώσουν τις θέσεις τους αλλά το χαμηλό βάθος της αγοράς δεν τους το επιτρέπει.
Πρόκειται για θέματα που αφενός επιβαρύνουν τον προβληματικό ΕΛΑΠΕ και αφετέρου στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε βάρος του ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος εκπροσωπεί στην αγορά ως ΦΟΣΕ την ενέργεια από ΑΠΕ
Ο κ. Γιαρέντης σε πρόσφατη εκδήλωση τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να λειτουργήσει πραγματικά και με ίσους όρους η αγορά χωρίς περιορισμούς που νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Ακόμα πρέπει να αποφασιστεί αν ο ΔΑΠΕΕΠ είναι δημόσια επιχείρηση ή όχι, διότι σήμερα λειτουργεί με τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς μιας δημόσιας επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα καλείται να ανταγωνιστεί ιδιωτικές εταιρίες, που κινούνται ευέλικτα και μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις.
Το ζήτημα της ευελιξίας του Διαχειριστή και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η αγορά βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας και δεν αποκλείεται ορισμένες από τις επιδιωκόμενες ρυθμίσεις να ενταχθούν στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που επεξεργάζεται το υπουργείο.