Tα …παράπονα των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας, ιδιαίτερα των μη καθετοποιημένων, για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις όσον αφορά στην έκπτωση που θα προσφέρει η ΔΕΗ στο τιμολόγιο χρέωσης ενέργειας, άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το απόγευμα με τους προμηθευτές για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη άνοδος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον η επιδότηση θα αποτρέψει τη μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο υπουργός επιδίωξε αφενός να κατευνάσει τις αντιδράσεις των προμηθευτών, που διαμαρτύρονται από την επαύριο των δηλώσεων στη Θεσσαλονίκη γι΄αυτό που θεωρούν ως κυβερνητική παρέμβαση υπέρ της ΔΕΗ και αφετέρου να συζητήσει τον τρόπο εφαρμογής της επιδότησης, ζητώντας ταυτόχρονα από τους προμηθευτές την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση στις επερχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων.
Γενική αίσθηση όλων είναι πάντως πως η επιδότηση των 30 ευρώ/MWh ή των 9 ευρώ για την κατανάλωση των 300 Kwh/μήνα δεν πρόκειται να καλύψει την αύξηση που θα επιφέρει η ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου, που είναι το βασικό συμβατικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής. Χθες οι τιμές του αερίου ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα των 60 ευρώ/MWh στη σποτ αγορά του ολλανδικού TTF, που είναι το hub αναφοράς της Ευρώπης. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 7,4% μέσα σε μία ημέρα, ενώ την προηγούμενη ημέρα η τιμή είχε ανέβει κατά 6,5% και γενικώς τις τελευταίες ημέρες έχει κερδίσει πάνω από 20%. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε ήδη στην εγχώρια μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, η οποία διαμορφώνεται σήμερα στα 172,77 ευρώ/MWh, κατά 27% υψηλότερα, με μάξιμουμ ημέρας τα 209,66 ευρώ/MWh και μίνιμουμ τα 147,68 ευρώ/MWh !
‘Οσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή, με τις ελπίδες για ουσιαστική αποκλιμάκωση της τιμής του αερίου να έχουν μετατοπιστεί για τον Απρίλιο, όταν δηλαδή θα τελειώσει η χειμερινή σαιζόν 2021-22, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού με τη μεγαλύτερη πίεση να ασκείται στους μη καθετοποιημένους παρόχους, δηλαδή τους προμηθευτές που δεν συνδέονται με παραγωγή.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι χθες προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για το 2022 στη Γερμανία έκλεισαν στην τιμή των 100 ευρώ/MWh.
Eν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου χθες στο όλο θέμα, τονίζοντας ότι «η προστασία των πολιτών αφορά και την προστασία από τις οποίες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας” Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα “ Είναι προϊόν της εξαιρετικά σύνθετης και συχνά απρόβλεπτης διαδικασίας πράσινης μετάβασης. Γνωρίζετε πολύ καλά’’, είπε, “ ότι όλος ο κόσμος -και σίγουρα όλη η Ευρώπη- βρίσκονται, βρισκόμαστε, αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο. Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση και ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το πως δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους καταναλωτές από αυτές τις αυξήσεις. Αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε, αφενός, να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, αφετέρου να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής βιομηχανίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως θα θέσει το θέμα της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις θέσεις που θα προβάλλει η ελληνική πλευρά.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία της επιδότησης των 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ηλεκτρισμού μηνιαίως, ενεργό ρόλο για την κατανομή ανά προμηθευτή θα παίξει ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη με τους προμηθευτές. Η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ισχύει για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου για όλα τα τιμολόγια στη Χαμηλή Τάση, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει διακριτή σήμανση της επιδότησης στους λογαριασμούς, πράγμα που θα χρειαστεί την αναπροσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των εταιριών, ενώ σε περίπτωση που η επιδότηση δεν φανεί από τον πρώτο μήνα, θα πρέπει να είναι εμφανής (και αναδρομική για το σύνολο των μηνών από 1/9 και μετά)στον αμέσως επόμενο λογαριασμό, μηνιαίο ή διμηνιαίο.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας πάντως δείχνει ήδη να προβληματίζεται για το τι θα γίνει με το ‘υπόλοιπο” της αύξησης που θα προκύψει από την ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων. Ας σημειωθεί ότι πολλοί πάροχοι έχουν ήδη αναθεωρήσει τη σχετική ρήτρα στους μηνιαίους λογαριασμούς από τον Ιούλιο, ενώ η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή από τις 5 Αυγούστου. Η εν λόγω ρήτρα της ΔΕΗ αντικατέστησε, με απόφαση της ΡΑΕ, την μέχρι τότε ρήτρα CO2.
Aπο εκεί και πέρα η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, που με μερίδιο άνω του 65% παραμένει ο leader της αγοράς, αναμένεται να δώσει τον τόνο για τη διαμόρφωση των τιμολογίων και των άλλων εταιριών. Με βάση τα παραδείγματα που δόθηκαν χθες στη συνέντευξη του κ. Σκρέκα προκύπτει ότι στο τιμολόγιο της ΔΕΗ μία κατανάλωση 300 kwh/μήνα θα επιβαρυνθεί μεν με ρήτρα αναπροσαρμογής 20,54 ευρώ, εκ των οποίων θα επιδοτηθούν τα 9 ευρώ από το νέο μέτρο και η ΔΕΗ θα χορηγήσει έκπτωση 9,95 ευρώ που αντιστοιχεί σε περίπου 30%, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση να είναι σχεδόν μηδενική (5 λεπτά) Για μηνιαία κατανάλωση 400 Kwh, η ρήτρα αναπροσαρμογής φθάνει στα 27,38 ευρώ/MWh, η επιδότηση στα 9 ευρώ και η έκπτωση της ΔΕΗ στα 16,27 ευρώ, εκ των οποίων τα 13,27 ευρώ ως έκπτωση ενέργειας και τα 3 ευρώ ως επιπλέον έκπτωση.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι κάθε εταιρία έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη μεθοδολογία αναπροσαρμογής της ρήτρας χονδρικής ανάμεσα από μία σειρά παραμέτρων που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ και ότι η σύγκριση των τιμολογίων μεταξύ τους δεν είναι εύκολη υπόθεση και ίσως χρειαστεί τη βοήθεια ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Από την άλλη πλευρά, η συνεχής άνοδος των τιμών και η πιθανότητα η αύξηση να συνεχιστεί τον Οκτώβριο προβληματίζουν σοβαρά τόσο την κυβέρνηση όσο και τους παίκτες στην αγορά.