Μεγάλη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού και της εκπομπής CO2 το πρώτο εξάμηνο 2021 σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2019
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ άνοδο κατά 5% παρουσίασαν και οι εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα προ Covid-19 επίπεδα.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, χρονιά που λόγω της πανδημίας και των lockdown η οικονομική δραστηριότητα είχε μειωθεί, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εκπομπές CO2 είχαν μειωθεί κατά 12%.
Το συμβατικό καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση του πρώτου εξαμήνου ήταν ο άνθρακας, καθώς σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του οίκου Ember η πρόσθετη ζήτηση καλύφθηκε κυρίως από αιολική και ηλιακή ενέργεια (57%) αλλά και από την αύξηση της ενέργειας από άνθρακα (43%), η οποία και προκάλεσε την αύξηση των εκπομπών CO2. Το φυσικό αέριο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ενώ τα υδροηλεκτρικά και πυρηνικά σημείωσαν μικρή πτώση. Για πρώτη φορά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν πάνω από το ένα δέκατο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και ξεπέρασαν την πυρηνική παραγωγή.
Σύμφωνα με την έρευνα, καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει μια πραγματικά «πράσινη ανάκαμψη» με διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας της, που να αφορούν τόσο τη ζήτηση όσο και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας και της Κορέας, πέτυχαν χαμηλότερες εκπομπές CO2 στον τομέα της ενέργειας σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα –με τον άνεμο και τα φωτοβολταϊκά να αντικαθιστούν τον άνθρακα– αλλά μόνο στο πλαίσιο της καταστολής της αύξησης της ζήτησης.
Οι χώρες με αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είχαν υψηλότερες εκπομπές, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα αυξήθηκε, παράλληλα με την αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Οι χώρες της λεγόμενης «γκρίζας ανάκαμψης» βρίσκονται κυρίως στην Ασία: Κίνα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Καζακστάν, Μογγολία, Πακιστάν και Βιετνάμ.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνας αυξήθηκε κατά 14% το 1ο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 και πλησιάζει πλέον στα κατά κεφαλήν επίπεδα της ΕΕ. Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) καλύφθηκαν από μονάδες με καύσιμο τον άνθρακα και τα υπόλοιπα από αιολική και ηλιακή ενέργεια (29%). Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 90% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και για το 43% της παγκόσμιας αύξησης σε αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.