Eισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ θα αυξηθεί, ενδεχομένως και θα διπλασιαστεί η έκπτωση του 15% της ΔΕΠΑ προς τους πελάτες της. όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο προανήγγειλε σε συνέντευξή του στον ''Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής'', ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α' τρίμηνο του 2022.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ήδη από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 15% στους προμηθευτές της με τη δέσμευση να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.
Ερωτώμενος για ενδεχόμενες μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης ο πρωθυπουργός είπε "κάθε πράμα στον καιρό του”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει αρχικά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, κάτι το οποίο έπραξε, ενώ στη συνέχεια μειώθηκαν οι φόροι των επιχειρήσεων και οι φόροι στην εργασία.
Οι πολιτικές αυτές πλαισιώθηκαν από ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων φιλικών προς τις επενδύσεις, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως αυτό που απομένει τώρα είναι οι μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στο Σκάι, τόνισε ότι η επιδότηση για το ρεύμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Προαναγγέλλοντας την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα ανέφερε, ότι αν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Εξετάζουμε ποια είναι αυτά τα κριτήρια», είπε.
Πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια για τον υπολογισμό του επιδόματος για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξετάζεται ένας μηχανισμός που θα συνεκτιμά το μέγεθος της αύξησης της χονδρικής τιμής σε συνδυασμό με το κόστος των ρύπων αλλά και τις ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ.(ΕΛΑΠΕ) Τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021 χρηματοδοτήθηκαν από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων, τα οποία στο παρελθόν κατευθύνονταν κατά κύριο λόγο στον ΕΛΑΠΕ, ο οποίος αποζημιώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έχει και αυτό εκτοξευτεί στα ύψη -επιβαρύνοντας τις τιμές του ρεύματος που παράγεται από ορυκτά καύσιμα-. Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 83,73 ευρώ/τόνο CO2. Στις αρχές Ιανουαρίου 2021 κυμαινόταν στα 32-34 ευρώ/τόνο.
Ο υπουργός εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης της τιμής του ρεύματος προέρχεται από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η τιμή του αερίου αυξήθηκε 4 και 5 φορές από την περσινή χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Σχετικά με το φυσικό αέριο, ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχει δοθεί 15% έκπτωση στα νοικοκυριά, όμως αυτό δεν αρκεί γι’ αυτό θα αυξηθεί. Ο ακριβής αριθμός της έκπτωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Τόνισε, δε, ότι η έκπτωση θα συνεχιστεί για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Επιπλέον, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ένας πενταψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης ενεργειακής αλληλεγγύης, όπου οι πολίτες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση θα μπορούν να μιλήσουν για να διαχειριστούν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν και να μην τους κοπεί το ρεύμα.