Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρήσεων στα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, οι οποίες μπορεί να δίνουν μία άμεση και προσωρινή απάντηση στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, δεν λύνουν όμως το πρόβλημα, καθώς παρά τα επιδόματα το κόστος εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλό.
Ενα από τα βασικά ζητούμενα για τις επιχειρήσεις είναι οι τελικές τιμές να είναι ανταγωνιστικές, σε σχέση με το αντίστοιχο ενεργειακό κόστος στις άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, πράγμα που όπως φαίνεται πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί
Με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία ηλεκτροδοτούνται (Υψηλή, Μέση και Χαμηλή Τάση) θα δοθεί έκπτωση στο φυσικό αέριο 30Ευρώ/MWh. Αν η έκπτωση υπολογιστεί επί τιμής διάθεσης του φυσικού αερίου στα 114 Ευρώ/MWh, η τελική τιμή μετά την έκπτωση, τα 84 Ευρώ/MWh δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά για τις βιομηχανίες.
Στην ηλεκτρική ενέργεια η επιδότηση για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 65 Ευρώ/MWh. Α η έκπτωση επαρκεί θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο.
Η επιδότηση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω των εσόδων από τη διάθεση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού, μετά τη βουτιά που έκανε στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έχει αυξηθεί και πάλι. Για σήμερα 10 Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 240,30 ευρώ/MWh (+2,6% σε σχέση με την Κυριακή).
H μέση τιμή ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/MWh και τον Νοέμβριο στα 229 ευρώ ανά MWh.
Tα κυβερνητικά μέτρα ισχύουν για τον Ιανουάριο, αλλά όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η κυβέρνηση θα συνεχιστούν και τους αμέσως επόμενους μήνες, αν παραμείνουν υψηλές οι τιμές του φυσικού αερίου και κατ’επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας.
"Η επέκταση των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και η οριζοντιοποίησή τους, ανακουφίζει έμπρακτα και συμπεριληπτικά όλους τους κλάδους του εμπορίου και της βιομηχανίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων στα μη οικιακά τιμολόγια", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος. "Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αναστολή πληρωμής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση μέχρι τον Νοέμβριο και η πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να εξετάσουν, σε συνεργασία με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την προσαρμογή της επιδότησης ανά επαγγελματικό κλάδο και ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία των επιχειρήσεων, μας δίνει την ελπίδα για την ικανοποίηση του αιτήματός μας για την εφαρμογή μηχανισμού μείωσης της ΥΚΩ, κατά το πρότυπο της μείωσης ΕΤΜΕΑΡ.” πρόσθεσε.
Για να εφαρμοστεί το μοντέλο της οριζόντιας έκπτωσης τον Ιανουάριο προηγήθηκαν πολλές επαφές με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, δεδομένου ότι τα οριζόντια επιδόματα “κτυπούν” στους Κανονισμούς για τις Κρατικές Ενισχύσεις και η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι υπέρ της οριζόντιας πολιτικής αλλά υπέρ της λήψης μέτρων για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που το μέτρο έλαβε το πράσινο φως για τον Ιανουάριο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να κατηγοριοποιηθεί η επιδότηση. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας τους επόμενους μήνες το μοντέλο της έκπτωσης θα διαφοροποιηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον επαγγελματικό κλάδο, τον βαθμό έντασης ενέργειας ανά κλάδο κλπ Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούνται από το υπουργείο Περιβάλλνοτος -Ενέργειας