Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν συνετά αλκοόλ εμφανίζονται να έχουν και καλύτερη Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Chung-Ang της Σεούλ που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE∙ δηλαδή η διαβίωσή τους χαρακτηρίζεται από καλύτερους σωματικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς όρους.
Γιατί το αλκοόλ βελτιώνει τη Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής
Η επιστημονική ομάδα υπό την καθηγήτρια KyungHee Kim χρησιμοποίησε στοιχεία από την Εθνική Έρευνα για την Εξέταση της Υγείας και Διατροφής που διενεργήθηκε στη Νότιο Κορέα κατά την περίοδο 2010-2011∙ στοιχεία τα οποία στη συνέχεια υπεβλήθησαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον ΟΟΣΑ. Στην παν-κορεατική αυτή έρευνα συμμετείχαν 3.408 άνδρες και 3.361 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, στους οποίους διαμοιράστηκαν ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια. Βάσει των απαντήσεών τους οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες κατανάλωσης αλκοόλ (I-IV), με την τελευταία να περιλαμβάνει τους βαρύτερους πότες.
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αναλύθηκαν με σκοπό να μελετηθεί η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και ποιότητας ζωής σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Κορεατών πολιτών. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το υψηλότερο επίπεδο Σχετιζόμενης με την Υγεία Ποιότητας Ζωήςαφορούσε στους άνδρες συμμετέχοντες που ανήκαν στις κατηγορίες κατανάλωσης I έως III, δηλαδή από χαμηλή έως αρκετά μεγάλη. Σε μια προσπάθεια ερμηνείας των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές προτείνουν ως πιθανότερη εξήγηση τη συνετή κατανάλωση αλκοολούχων ως τρόπο διαχείρισης και μείωσης του άγχους για τους άνδρες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Για το λόγο αυτό δε, προτείνουν επίσης την αναθεώρηση της ανώτατης συνιστώμενης ποσότητας αλκοόλ για την περίπτωση των ανδρών αυτών.
Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας
Συνολικά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση οινοπνευματωδών στη Νότιο Κορέα ανέρχεται σε 8.9 λίτρα το χρόνο, κοντά στον μ.ό. των 9.5 λίτρων που καταγράφεται στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Τηρουμένων των αναλογιών, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας επιτρέπουν την εξαγωγή πιο γενικών συμπερασμάτων, καθώς επίσης επιβεβαιώνουν παλαιότερες αντίστοιχες έρευνες, όπως αυτή που διεξήχθη στην Ισπανία μεταξύ του 2008 και 2010 και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο ιατρικό περιοδικό Preventive Medicine. Τα αποτελέσματά της είναι πανομοιότυπα με αυτά της Νοτίου Κορέας: όσοι από τους 12.715 συμμετέχοντες κατανάλωναν αλκοόλ δήλωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με εκείνους που απείχαν.
Πέραν του ερευνητικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το άρθρο των KyungHee Kim και Ji-Su Kim, αλλά και η προγενέστερη ισπανική μελέτη, τέτοιου είδους προσπάθειες μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Συγκεκριμένα, η κορεατική ερευνητική ομάδα προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα συμπεράσματά της αναφορικά με τη Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής για τη χάραξη κατάλληλων πολιτικών που θα προωθούν την ψυχική και σωματική υγεία.