Η μεγάλη άνοδος του ενεργειακού κόστους, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και πλήττει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τείνει να γίνει ο νέος “εφιάλτης” του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τα αιτήματα από τους παραγωγικούς φορείς για περαιτέρω παρεμβάσεις να καταφθάνουν συνεχώς. Παρά τα επιδόματα και τις εκπτώσεις οι νέοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας η κυβέρνηση θα συνεχίσει την παροχή στήριξης.
«Για όσο κρατήσει αυτή η αναταραχή θα υπάρχει μία όχι ευκαταφρόνητη στήριξη από το κράτος. Από αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μία επιδότηση της ενέργειας από το κράτος για όλες τις παραγωγικές μονάδες, για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία πιστεύω ότι θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι, ως το 50% της αύξησης της ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πτηνοτροφική μονάδα
«Οπωσδήποτε θα υπάρχει μία επιβάρυνση, γιατί αυτό είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες μεταβολές που είχαμε στις τιμές του φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι αυτή η μεγάλη αναταραχή θα κρατήσει τους πρώτους μήνες του έτους και μετά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία υποδομών ΑΠΕ, οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια καθώς και το κόστος παραγωγής.
Παρά τις επιδοτήσεις όμως, που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου όλων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών(για την κύρια κατοικία) το πρόβλημα παραμένει. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκύρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κεντρικής ‘Ενωσης Επιμελητηρίων Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας για το ενεργειακό κόστος και το κύμα ανατιμήσεων στα προϊόντα.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας για τις επιχειρήσεις αφορούν παροχή έκπτωσης 30Ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο και επιδότηση 65 Ευρώ/MWh στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο Το ερώτημα ωστόσο είναι αν η επιδοματική πολιτική- η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί ενδεχομένως ελαφρώς διαφοροποιημένη τον Φεβρουάριο- αρκεί για να καλύψει το άλμα του ενεργειακού κόστους.
Ας σημειωθεί ότι επιδόματα (διαφορετικού ύψους) στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν δοθεί και για τους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα για τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μάλιστα η ΡΑΕ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ζήτησε από τις εταιρίες προμήθειας ρεύματος στοιχεία από τους λογαριασμούς των πελατών τους, για να εξετάσει αν και πώς έχουν εφαρμοστεί οι εκπτώσεις αυτές, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω των εσόδων πώλησης δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Το συνολικό κόστος των επιδομάτων- συμπεριλαμβανομένων του Ιανουαρίου- ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ οι τιμές του ηλεκτρισμού εξακολουθούν να είναι υψηλές.
Για σήμερα, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 240,57 ευρώ/MWh, κατά 8% υψηλότερα από τα επίπεδα της Κυριακής. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα ανεβαίνει στο 30,9% καθώς αναμένεται μείωση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 21,9%. Οι λιγνίτες συμμετέχουν με ποσοστό 13,9%, τα υδροηλεκτρικά με 11,1% και οι εισαγωγές με 18,6%
Παρότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η κύρια αιτία της μεγάλης ανόδου στις τιμές του ηλεκτρισμού τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην ΕΕ.
Η τιμή του φυσικού αερίου TTF στο συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε την Παρασκευή στα 83,500 ευρώ/MWh (-3,990%). H τιμή αυτή μπορεί να απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ των 180 ευρώ/mWh του Δεκεμβρίου, παραμένει όμως εξαιρετικά υψηλή σε σχέση με τα 19,5 ευρώ/MWh των αρχών του 2021.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκες ζήτησε από τις εταιρίες αερίου, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής Gazprom, ενημέρωση για τη στενότητα προσφοράς αερίου, μετά τις καταγγελίες ότι ο ρωσικός κολοσσός διακρατά έξτρα ποσότητες αερίου, οι οποίες αν διοχετεύονταν στην ευρωπαϊκή αγορά θα αποδυνάμωναν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Μέχρι στιγμής η Ρωσία, την οποία η ΕΕ θεωρεί σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ενεργειακή κρίση, αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι traders προτιμούν να προμηθεύονται αέριο από τις αποθήκες παρά από την αγορά, καθώς βρίσκουν καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα εδώ και περισσότερο από 20 ημέρες η ροή του αγωγού από το Γιαμάλ να ακολουθεί ανάστροφη πορεία προς την Πολωνία αντί της Γερμανίας.