Μεγάλη αύξηση της τάξης του 15-20% μέσα σε ένα χρόνο παρουσιάζει το κόστος των φωτοβολταικών, μία αύξηση που αν συνεχιστεί μπορεί να ανατρέψει αρκετά επενδυτικά σχέδια, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στα μικρότερης ισχύος πάρκα.
Μόνον μέσα σε ένα χρόνο το κόστος των πάνελ από περίπου 22 λεπτά/watt κατά μέσον όρο αυξήθηκε στα 30 λεπτά/ watt, ενώ μεγάλη άνοδο έχει παρουσιάσει και το κόστος της καλωδίωσης, με αποτέλεσμα για ένα πάρκο ισχύος 400 KW το κόστος να έχει αυξηθεί κατά περίπου 40.000 ευρώ, στα 320.000 ευρώ από 280.000 ευρώ , ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Στέλιος Λουμάκης. Πρόκειται για μία αύξηση που ξεκίνησε σταδιακά από το 2021 και συνεχίζεται, αντανακλώντας τη μεγάλη άνοδο στην τιμή των πρώτων υλών και του κόστους μεταφοράς Οι ανατιμήσεις έχουν επιβαρύνει σχεδόν όλες τις αναγκαίες δαπάνες υλοποίησης των έργων, με αποτέλεσμα να απειλείται η υλοποίηση πολλών επενδυτικών σχεδίων.
Κάτω από την πίεση αυτή, ο ΣΠΕΦ πρότεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας να διατηρηθεί ως τέλος του 2022 η προκαθορισμένη τιμή αποζημίωσης των 65,74 ευρώ/MWh για τα εκτός διαγωνισμού πάρκα που θα συνδεθούν φέτος στο σύστημα. Πρόκειται για την τιμή αποζημίωσης, που κανονικά ισχύει ως το τέλος Φεβρουαρίου 2022 και κατόπιν, βάσει του εφαρμοζόμενου μοντέλου διαμόρφωσης των τιμών αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ ανα τεχνολογία- μειώνεται στα 63 ευρώ/MWh. Το υπουργείο δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για το θέμα, φαίνεται όμως ότι η πρόταση εξετάζεται.
Η μεγάλη άνοδος της τιμής των φωτοβολταϊκών θεωρείται από πολλούς ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους διαγωνισμούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που θα προκηρύξει η ΡΑΕ. Παρότι οι ανατιμήσεις σε συνδυασμό με την εκτίναξη στην τιμή του ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές στις δημοπρασίες, εν τούτοις κανείς δεν αποκλείει να υπάρξουν και πάλι εκπλήξεις με χαμηλές τιμές, από παίκτες που θα θελήσουν να κλειδώσουν σταθερές τιμές αποζημίωσης για κάποια χρόνια μέσω των διαγωνισμών, εδραιώνοντας τη θέση τους στην αγορά.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022 και ενδεχομένως και τον επόμενο χρόνο. Και μόνον το μεταφορικό κόστος από την Κίνα έχει τετραπλασιαστεί. Υπολογίζεται ότι τα ναύλα για τα φορτία από την Ασία στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στα τέλη του 2021 έφθαναν στα 0,07-0,10 δολ/Watt από 0,02 ως 0,03 δολ/Watt ένα χρόνο πριν.
Από την άλλη πλευρά, παρότι στην ελληνική αγορά δεν έχουν εμφανιστεί ιδιαίτερες καθυστερήσεις ή στενότητα προσφοράς πάνελ, διεθνώς παρατηρείται μία όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών για να προλάβουν να προμηθευτούν πάνελ σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, πράγμα που ενδέχεται κάποια στιγμή να επηρεάσει τόσο τη διαθεσιμότητα όσο και το κόστος του εξοπλισμού για την ελληνική αγορά.
Οι κυρώσεις που επέβαλαν το καλοκαίρι του 2021 οι ΗΠΑ στις εισαγωγές στοιχείων Φ/Β από την Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές. Τον Ιούνιο η Ουάσιγκτον απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές προϊόντων που περιέχουν σιλικόνη παραγόμενη από την κινεζική εταιρία Hoshine, που βρίσκεται στην επαρχία Xinjiang. Στν περιοχή αυτή παράγεται το 45% της παγκόσμιας παραγωγής πολυσιλικόνης, ενός υλικού απαραίτητου για την κατασκευή πάνελ.
Παρότι κτίζονται εργοστάσια παραγωγής πολυσιλικόνης σε άλλες χώρες και η Νότιος Κορέα ετοιμάζει την επαναλειτουργία εργοστασίων που είχαν κλείσει, επειδή το 2017-2019 οι τιμές είχαν πέσει πολύ χαμηλά, θα χρειαστεί χρόνος για να περάσει η νέα παραγωγή στην αγορά και να χαλαρώσουν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Πριν από τα μέσα του χρόνου το νωρίτερο, πρόσθετες ποσότητες πολυσιλικόνης δεν πρέπει να αναμένονται.
Η τιμή της πολυσιλικόνης αυξήθηκε από τα 6,80 δολ/κιλό στα 30 δολ/κιλό στα τέλη του 2021, ενω τα ναύλα παραμένουν υψηλά και η ζήτηση με μεγάλη δυσκολία εξισορροπείται από την προσφορά. Ολοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές των φωτοβολταϊκών το 2022, τουλάχιστον.