To κόστος του Great Sea Interconnector, στο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου και κυρίως τα ποσά που θα πρέπει να καλύψουν οι καταναλωτές μέσω αυξήσεων στα τέλη χρήσης που χρεώνουν ο ΑΔΜΗΕ και ο αντίστοιχος κυπριακός οργανισμός φαίνεται ότι αποτελούν πεδίο τριβής, που καθυστερεί και την ίδια την ανάπτυξη του έργου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ στην πρόταση για τη μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου του έργου, που απέστειλε στις 19 Αρπιλίου στις Ρυθμιστικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου έχει συμπεριλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο, απόσβεση στα 25 χρόνια, πρόβλεψη ότι αν μειώσει τα εγκεκριμένα λειτουργικά έξοδα αυτό να μην οδηγεί σε μείωση εσόδου κά. Ειδικά δε για το γεωπολιτικό ρίσκο, η πρόταση προβλέπει ότι αν σε κάποια στιγμή, για λόγους ανωτέρας βίας , το έργο παγώσει, τότε οι δαπάνες που θα έχουν καταβληθεί θα βαρύνουν τους καταναλωτές των δυο χωρών. Φαίνεται δε ότι, ο ΑΔΜΗΕ είχε εξετάσει να συμπεριλάβει στο κόστος και ασφάλιστρα έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου, πράγμα που απέρριψε ο ACER, ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής, καθώς έκρινε ότι το κόστος θα αυξανόταν υπερβολικά.
Ας σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 2,4 δις ευρώ και τα τέλη χρήσης δικτύου που θα προσδιοριστούν θα τα πληρώνουν Ελληνες και Κύπριοι καταναλωτές σε ποσοστό 37%-63%, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες. Σε αυτό που δεν έχουν συμφωνήσει όμως είναι στο ύψος των τελών αυτών
Δεδομένου ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει κοινή έγκριση της μεθοδολογίας υπολογισμού του εσόδου του από την ελληνική και την κυπριακή ρυθμιστική αρχή, την Δευτέρα 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δυο Αρχών, ενώ ακολούθησε την Παρασκευή 26 Απριλίου τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων μερών. Μάλιστα το δεύτερο teleconference, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από αίτημα της γαλλικής Nexans, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει την κατασκευή του καλωδίου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να καταβάλει εντός των ημερών στην Nexans τη δεύτερη δόση προκαταβολής, ύψους περίπου 100 εκατ ευρώ.
Η Νexans φαίνεται πως πιέζει για τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας εσόδου του έργου, επειδή από αυτό θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τις τράπεζες και εν τέλει η πληρωμή της γαλλικής εταιρίας.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται σε κάποιες τροποποιήσεις στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να προκρίνει μία μεθοδολογία ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα εθνικά έργα του Διαχειριστή, αποδεχομένη τον γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά όχι το αίτημα για τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τη σύντμηση του χρόνου απόσβεσης, την οποία προσανατολίζεται να την ορίσει στα 35 χρόνια και όχι στα 25 χρόνια, όπως ζητεί ο ΑΔΜΗΕ. Τέλος θα επιχειρηθεί μέρος του γεωπολιτικού ρίσκου να καλυφθεί από την ΕΕ.
Πάντως όλα τα θέματα αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου σε νέα σύσκεψη την Παρασκευή, 10 Μαίου.