Μία ανάσα από τα 300 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η μέση τιμή ηλεκτρισμού για σήμερα, με τον όγκο των συναλλαγών μειωμένο αλλά και ολόκληρες περιοχές κυρίως της ανατολικής Αττικής να μένουν και χθες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ώρες.
Παρά τις ανακοινώσεις και τις συσκέψεις, τα συνεργεία και τους εργολάβους του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονταν σε εγρήγορση και ετοιμότητα , σε 15 γραμμμές επιδιορθώνονταν βλάβες σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή κλπ , ενώ ως αργά χθες το βράδυ συμπλήρωναν περίπου 36 ώρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση - ή με μερική αποκατάσταση για λίγη ώρα και ξανά στο σκοτάδι-ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, το Πικέρμι, το Γραμματικό και άλλες εξίσου “απομονωμένες και δύσβατες” περιοχές της Αττικής.
Εν τω μεταξύ, με τις τιμές φυσικού αερίου TTF να κινούνται χθες στα 93 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου και τη συμμετοχή του αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής να αυξάνεται στο 40,1% , η μέση τιμή χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κατέγραψε 5% ανόδο φθάνοντας στα 293,79 ευρώ/MWh. H συνεισφορά των ΑΠΕ αναμένεται μειωμένη στο 20%, ενώ των λιγνιτικών μονάδων αυξάνεται στα 14,8%, όσο περίπου και η συμμετοχή των εισαγωγών, που διαμορφώνεται στο 14,3%. Το μερίδιο των υδροηλεκτρικών διαμορφώνεται στο 6,5%.
Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές χονδρικής στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στα 295 ευρώ/MWh. Στην Ιταλία έφθασαν στα 272,69 ευρώ, στη Γαλλία στα 275,98 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 234,98 ευρώ/MWh.
Σε καμία όμως από τις χώρες αυτές, οι υψηλές τιμές χονδρικής δεν περνούν σχεδόν αυτούσιες στη λιανική, όπως στη χώρα μας. Η Βουλγαρία για παράδειγμα έχει θέσει πλαφόν, ενώ στη Γερμανία και τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι τιμές χονδρικής αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του “καλαθιού” των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν “κλειδώσει” χαμηλότερες τιμές στην προθεσμιακή αγορά, με διμερή συμβόλαια κλπ για τη μεγαλύτερη ποσότητα του ρεύματος που προμηθεύουν τους πελάτες τους.
Η ανάκαμψη της τιμής του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub και η κακοκαιρία της εβδομάδας που διανύουμε διέκοψε την έστω και περιορισμένη χαλάρωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές που παρατηρήθηκε το περασμένο επταήμερο, κατά το οποίο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα €226, 66/MWh, μειωμένη κατά 1,32% σε σχέση με τη μέση τιμή της πιο προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα αυτή η ελαφρά μείωση σημειώθηκε σε μία περίοδο που η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε στις 1.202 GWh, καταγράφοντας υψηλό 23 εβδομάδων με το ωριαίο φορτίο να παρουσιάζει αύξηση κατά 70 MW . Συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών η ζήτηση την περασμένη εβδομάδα έφθασε στα 1.277 GWh
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμτπη, 20 Ιανουαρίου, οι τιμές φυσικού αερίου TTF ειχαν πέσει στα 74,5 ευρώ/MWh, δεδομένων των εκτιμήσεων για τα φορτία αερίου που θα μπορούσαν να έλθουν στην Ευρώπη μέσω Κίνας. Ωστόσο οι ανησυχίες για την εξέλιξη στην κρίση Ρωσίας- Ουκρανίας έχουν αναζωπυρωθεί και κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στις αγορές.