Σε πλήρη εγρήγορση έχει τεθεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία τρέχουν με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σε μία περίοδο ήδη εξαιρετικά βεβαρυμένη από τη πολύμηνη ενεργειακή κρίση, που έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, τις ανησυχίες για την οικονομία και πλέον προκαλεί φόβους όχι μόνον για τις τιμές αλλά και για την επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης.
Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους εκπροσώπους των ενεργειακών φορέων εξετάστηκαν όλα τα σενάρια ανταπόκρισης του ελληνικού συστήματος, απέναντι σε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας ως την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει το 35%, όσο περίπου και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το πρόβλημα όμως γίνεται οξύτερο, επειδή η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 40% από το συγκεκριμένο καύσιμο. Στη σύσκεψη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δεσμεύτηκε ότι η εταιρία θα θέσει σε πλήρη διαθεσιμότητα όλες τις λιγνιτικές μονάδες που μπορούν να λειτουργήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα σε περίπτωση διαταραχής των ροών φυσικού αερίου. Επίσης, οι μονάδες φυσικού αερίου, της ΔΕΗ και των ιδιωτών, που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ντίζελ, θα πρέπει να είναι έτοιμες για την αλλαγή καυσίμου σε περίπτωση που χρειαστεί . Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4», τις δύο μονάδες της Elpedison και την μονάδα του Ήρωνα, με συνολική ισχύ της τάξης των 1700 MW.
Στο σενάριο της μείωσης ή της διακοπής των ροών αερίου μέσω του αγωγού από την Ουκρανία η σύσκεψη κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις για τη χώρα μας δεν θα είναι άμεσες, δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο εισάγεται πλέον μέσω του ρωσικού αγωγού TurkStream, o οποίος καταλήγει στην Τουρκία και από εκεί το αέριο για Ελλάδα διοχετεύεται στη Βουλγαρία και τον υφιστάμενο αγωγό προς τη χώρα μας. Ας σημειωθεί μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας η ρωσική Gazprom τροφοδοτεί και άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, έχοντας ήδη κάνει bypass σε μεγάλο βαθμό το κανάλι μεταφοράς μέσω Ουκρανίας, τουλάχιστον για τις Βαλκανικές χώρες.
H Ελλάδα προμηθεύεται επίσης αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP.
Σε περίπτωση όμως που διακοπεί η ροή αερίου, εξ αιτίας αδυναμίας της Ρωσίας να παραδώσει για οποιονδήποτε λόγο , τότε η κυβερνητική σύσκεψη έθεσε θέμα ετοιμότητας επιπλέον πηγών τροφοδοσίας με LNG. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να είναι γεμάτοι οι αποθηκευτικοί χώροι της Ρεβυθούσας το επόμενο διάστημα. Η ΔΕΠΑ πρόκειται να έρθει σε επαφή με την αλγερινή Sonatrach, με την οποία διαθέτει μακροχρόνια συνεργασία και να εξασφαλίσει επιπλέον φορτία υγροποιημένου αερίου, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό στις εγκαταστάσεις της Ρεβουθούσας εντός του Φεβρουαρίου παραλαμβάνονται δυο φορτία LNG από τη ΔΕΠΑ με 73.855 κυβικά μέτρα το καθένα, ένα φορτίο από την Elpedison με 36.930 κ.μ. και ένα από τη ΔΕΗ με 147.710 κμ. Για τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί ένα κοινό φορτίο 147.710 κ.μ. από τη Μυτιληναίος και την Elpedison, ένα από την ΔΕΠΑ 73.855 κ.μ. και ένα από την Elpedison 39.882 κ.μ.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι παρά τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα, η αγορά αερίου παρέμεινε ψύχραιμη με την τιμή φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub να κλείνει χθες στα 80,750 ευρώ/MWh (συμβόλαια Μαρτίου) πολύ κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.