Η σύσκεψη για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή ή διαταραχή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τη ΡΑΕ με συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας ηλεκτρισμού και αερίου, περιστράφηκε περισσότερο στις τιμές, που κινούνται σε επίπεδα- ρεκόρ, παρά στην επάρκεια, η οποία θεωρείται λιγο-πολύ εξασφαλισμένη για τον Μάρτιο τουλάχιστον, με βάση τα προγραμματισμένα φορτία υγροποιημένου αερίου.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες ζήτησαν από τη ΔΕΗ να αυξήσει τη ηλεκτροπαραγωγή από τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές της μονάδες, προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της τιμής ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, δεδομένου λιγνίτες και νερά έχουν φθηνότερο κόστος παραγωγής ανά MWh σε σχέση με το φυσικό αέριο.
Μάλιστα την περίοδο αυτή η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων έχει υποχωρήσει αισθητά, πράγμα που καθιστά τον λιγνίτη ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Χθες πριν το κλείσιμο η τιμή αναφοράς του CO2 υποχωρούσε στα 64,19 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, καταγράφοντας απώλειες 4,66 ευρώ/τόνο.
Η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή- ακόμα και με τις υψηλότερες τιμές του CO2, όπως η κλίμακα των 85-90 ευρώ/τόνο στην οποία εκινείτο πριν λίγες εβδομάδες- είναι φθηνότερη σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Ωστόσο η ΔΕΗ χρησιμοποιεί με φειδώ τις λιγνιτικές της μονάδες. Σήμερα θα είναι η πρώτη ημέρα μετά από πολύ καιρό που η συμμετοχή του λιγνίτη θα φθάσει σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 12,1%, από 7-7,5% που είχε περιοριστεί η συμμετοχή του στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Η τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού στην Αγορά Επομενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 281,75 ευρώ/MWh, 11% υψηλότερα από χθες, σχεδόν ισοφαρίζοντας το ρεκόρ όλων των εποχών, που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στου σημερινό μείγμα φθάνει στο 49,2%, καθώς οι ΑΠΕ έχουν πέσει στο 21,5% και η υδροηλεκτρική ενέργεια στο 3,2%.
Κατά τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ φάνηκε αρνητική στο αίτημα αύξησης της υδροηλεκτρικής παραγωγής, επικαλούμενη την ανάγκη αποθεματοποίησης νερού στους ταμιευτήρες για το καλοκαίρι.
Απροθυμία διαφάνηκε όμως και όσον αφορά στις παραγγελίες πρόσθετων φορτίων αερίου, αφενός λόγω των πολύ υψηλών τιμών και αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας για την έγκαιρη απορρόφησή του, όσο εξακολουθεί και ρέει το ρωσικό αέριο και τόσο η ελληνική όσο και στις γειτονικές αγορές. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρισμού, χρησιμοποιώντας άλλα καύσιμα. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, αυξάνει την παραγωγή από τις πυρηνικές και τις ανθρακικές της μονάδες και δεν ζητά επιπλέον ποσότητες LNG μέσω του ελληνικού συστήματος. Eξάλλου στη χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή έχουν στραφεί και άλλες χώρες, όπως πχ η Γερμανία, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τη χρήση φυσικού αερίου.
Aς σημειωθεί ότι τόσο στο ελληνικό σύστημα όσο και στη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής το ρωσικό αέριο καταφθάνει μέσω Τουρκίας, από τον αγωγό TurkStream.