Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, το οποία θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα-ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα αν έχει ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία.
Ας σημειωθεί πάντως ότι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει την παρουσίαση των προτάσεών της για την ενέργεια, όπως αυτές αναδιαμορφώνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απόφαση των Βρυξελλών για ταχύτερη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Επιτροπή έχει προαναγγείλει θεσμική παρέμβαση για την επιτάχυνση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και γενικότερα για την επίσπευση της αδειοδοτήσης των ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι πιθανόν δε τις προτάσεις αυτές να τις ανακοινώσει νωρίτερα, από τον Ιούνιο, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Πέρα από το νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, που θα δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης τουλάχιστον 1.500 MW, τα οποία είχαν “μείνει μετέωρα”με την υπουργική απόφαση του Ιουνίου 2021, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις επίσπευσης της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ, καθώς και διατάξεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη επαρκούς διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου για τη μεταφορά του παραγόμενου ηλεκρισμού.
Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το νομοσχέδιο θα προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες έργων αποθήκευσης: Τους σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης με μπαταρίες, οι οποίοι θα συνδέονται με το δίκτυο με μία σχετικά απλή διαδικασία αδειοδότησης και τους σταθμούς αποθήκευσης που θα συνδυάζονται με μονάδα ΑΠΕ. Οι σταθμοί αποθήκευσης με ΑΠΕ, που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο και μόνον το τροφοδοτούν , θα μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προς το σκοπό αυτό έχουν ήδη διασφαλιστεί πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να απορροφηθούν από έργα συνολικής ισχύος 800-900 MW.
Για τον σκοπό αυτό θα διεξαχθούν διαγωνισμοί, αφού πρώτα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η όλη διαδικασία.
Επίσης οι σταθμοί αποθήκευση θα μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, λαμβάνοντας λειτουργική ενίσχυση, όπως και οι άλλες μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία.