Νέο μηχανισμό για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σχεδιάζει να παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Μάιο αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, εν τω μεταξύ όμως οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα είναι όχι απλώς οι υψηλότερες στην Ευρώπη αλλά και με πολύ μεγάλη διαφορά από τις άλλες χώρες.
Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας σήμερα στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 255,95 ευρώ/MWh (+32,9%), με την Ελλάδα να είναι η μόνη με τιμές άνω των 200 ευρώ/MWh!. Mάλιστα στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης η τιμή κινείται γύρω στα 120 ευρώ/MWh, ενώ η δεύτερη ακριβότερη είναι η Ιταλία με 175,93 ευρώ/MWh και ακολουθεί η Ιρλανδία με 149,47 ευρώ/MWh. Στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή διαμορφώνεται στα 139,78 ευρώ/MWh.
Aς σημειωθεί ότι από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση υπολογίζεται ότι η ελληνική οικονομία έχει επιβαρυνθεί με 14 δισ. ευρώ,
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του το Σάββατο από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου διεξαγόταν το δεύτερο προσυνέδριο της ΝΔ , δεσμεύτηκε ότι ο ελληνικός μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκπονεί πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ένα σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο και το κόστος του μπορεί να φθάνει τα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πέραν του κόστους των επιδομάτων που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για να μετριαστεί η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο υπουργός Επικρατείας ‘Αρης Σκέρτσος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι ο νέος μηχανισμός θα είναι έτοιμος και θα ανακοινωθεί τον Μάιο.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει απορρίψει το μοντέλο των χωρών της Ιβηρικής και προκρίνει έναν έκτακτο μηχανισμό στήριξης για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών. Ο μηχανισμός αυτός δεν θα αλλάζει τη δομή της χονδρικής αγοράς αλλά θα θέτει ένα ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού. Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται είναι τη διαφορά κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου, που είναι οι ακριβότερες του συστήματος, να την επωμίζεται ο προϋπολογισμός. Αυτό βέβαια για να γίνει πράξη, θα πρέπει αφενός οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών να μην έχουν καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην σύνοδο κορυφής του Μαίου και αφετέρου η Κομισιόν να εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο και τις δαπάνες που θα προκύψουν σε βάρος του προϋπολογισμού.
Ο νέος μηχανισμός, αν τελικά γίνει πραγματικότητα, θα αντικαταστήσει το οριζόντιο επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο πάντως θα καταβληθεί και τον Μάιο.
Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη προτείνει στην ΕΕ την αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 230 δισ. ευρώ για όλες τις χώρες του μπλοκ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη του υψηλού ενεργειακού κόστους. Επίσης ζητά την αποσύνδεση από το έλλειμμα των δαπανών για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.
Παρότι οι υψηλές τιμές αποτελούν κοινό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, για κάθε χώρα οι επιπτώσεις και ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών λιανικής είναι διαφορετικός. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες, όπου η χονδρική τιμή αντανακλάται στο σύνολό της στα τιμολόγια λιανικής, αλλά και μία από τις χώρες, που διαμορφώνει συχνά πολύ υψηλές τιμές χονδρικής.