Aνοίγει ο δρόμος για την είσοδο των μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ απ’ ευθείας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχουν Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, δηλαδή ότι δεν αποζημιώνονται σε προκαθορισμένες, εγγυημένες τιμές.
Διευκρινιστική εγκύκλιος που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρει ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) μπορούν να συμμετέχουν στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας σύμφωνα με τον νόμο 4425/2016 ως ισχύει και τους σχετικούς κανονισμούς, χωρίς να συνάπτουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Η εγκύκλιος, που επικαλείται τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 12α του ν.4414/16, επισημαίνει ακόμα ότι βάσει της παρ. 6 του ιδίου άρθρου ο ΔΑΠΕΕΠ οφείλει να τηρεί Μητρώο όλων των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, συμπεριλαμβανομένων και των σταθμών χωρίς λειτουργική ενίσχυση που έχουν ενταχθεί στις αγορές.
Για την εγγραφή των μονάδων αυτών στο Μητρώο απαιτείται η υποβολή ανέκλητης δήλωσης περί συμμετοχής στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας χωρίς τη σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ της κατηγορίας αυτής, κατά την αίτηση ενεργοποίησης των σταθμών τους ή τη Δήλωση Ετοιμότητας για ενεργοποίηση ή την αίτηση για έκδοση άδειας λειτουργίας πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή βεβαίωση από τον ΔΑΠΕΕΠ για την εγγραφή του σταθμού στο Μητρώο Σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αντί της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης.
Ας σημειωθεί ότι οι σταθμοί της κατηγορίας αυτής αμείβονται για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα με την χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρισμού, όπως αυτή διαμορφώνεται στην αγορά. Εταιρίες ΑΠΕ που αποζημιώνονται στην τιμή αγοράς συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνες που κατηγορήθηκαν στην Ευρώπη ότι συσσωρεύουν “ουρανοκατέβατα κέρδη” καθόλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρισμού είναι πολλαπλάσια του κόστους της τεχνολογίας, ειδικά των ΑΠΕ.