Ως τα τέλη του έτους αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την υλοποίηση ενός ακόμα πλωτού τερματικού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU), του πρότζεκτ “Αργω”, της Mediterranean Gas, στη θαλάσσια περιοχή του Βόλου, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βασίλης Πετκίδης, σε ειδική εκδήλωση με τιμώμενο ομιλητή τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Μohamad Sanusi Berkindo.
To project Αργώ έχει ήδη λάβει άδεια Ανεξάρτητου Διαχειριστή Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη ΡΑΕ και έχει εγγραφεί στο μητρώο χρηστών, ενώ την περίοδο αυτή εκπονούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες για τη χωροθέτηση του έργου. Τους επόμενους μήνες ακολουθεί το μάρκετ τεστ, από τα αποτελέσματα του οποίου θα εξαρτηθεί και η FID. Στόχος είναι η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Τον Οκτώβριο του 2021 η εταιρία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με την ExxonMobil για την προμήθεια αερίου.
Μαλιστα χθες στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil LNG κ.Jay Y Song, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρίας του να δουλέψει στην Ελλάδα, τροφοδοτώντας με υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Στην πλήρη ανάπτυξή του το έργο θα μπορεί να διαθέτει περί τα 4,6 δισ. κμ αερίου ετησίως.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, κ. Barkindo, του οποίου η θητεία λήγει σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η βιομηχανία πετρελαίου και ο ΟΠΕΚ αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις αλλά ποτέ «δεν αμφιταλαντευτήκαμε σε ότι αφορά τις βασικές αξίες του ΟΠΕΚ, δηλαδή τον σεβασμό μεταξύ των εθνών, τη συνεργασία, τον διάλογο και την προσπάθεια για συλλογικές λύσεις». Έκανε ειδική αναφορά στο πρόσφατο φόρουμ του Νταβός, υπογραμμίζοντας ότι έχει κλονιστεί η φιλοσοφία του διασυνδεδεμένου κόσμου με την ελεύθερη ροή αγαθών, υπηρεσιών, ιδεών και ανθρώπων, που συμβάλλουν στην κοινή ευημερία.
«Ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός, που κάποτε είχαν περιοριστεί στο περιθώριο του πολιτικού λόγου, τώρα έχουν λάβει νέα προβολή σε όλο τον κόσμο” είπε, επισημαίνοντας τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη δυσκολία προσαρμογής στην πραγματικότητα της πανδημίας COVID-19. “Τρεις δεκαετίες εντατικής παγκοσμιοποίησης κινδυνεύουν να αντιστραφούν», είπε.
Ο κ. Barkindo αναφέρθηκε και στην έκθεση του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, που ανακοινώθηκε χθες. Η έκθεση εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία αποτελούν σοβαρό ρίσκο. Παράλληλα μειώνονται οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της Ρωσίας, ενώ διατηρούνται σταθερές τις εκτιμήσεις για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Μάιο στα 176.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τις δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής.
Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ είπε ακόμα ότι οι κυρώσεις και οι προσπάθειες αποκοπής ορισμένων χωρών από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχουν μεταφέρει στην οικονομική σφαίρα τις ρωγμές της γεωπολιτικής.