Η διακριτή χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να αναστέλλεται για ένα χρόνο, παραμένει όμως “κρυμμένη”, ενσωματωμένη δηλαδή στις νέες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες πλέον θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει η κυβερνητική επιδότηση για τον τελικό καταναλωτή, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία στα οικιακά τιμολόγια θα καλύπτει το 85% της αύξησης, χωρίς όμως να προσδιορίζεται νομοθετικά από από ποιά ακριβώς τιμή ξεκινά να υπολογίζεται η αύξηση επί της οποίας χορηγείται η επιδότηση
Στα συμπεράσματα αυτά οδηγεί η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν από 1η Αυγούστου δεν φέρουν τον όρο “ρήτρα αναπροσαρμογής” και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους έως τις 10 Ιουλίου τις τιμές που θα ισχύσουν από 1 Αυγούστου. Οι τιμές αυτές μπορούν να ανανεώνονται κάθε μήνα, ενώ ήδη καταρτίζονται τα νέα έντυπα λογαριασμών που θα εκδίδουν οι πάροχοι από την 1η Ιουλίου με βάση τα πρότυπα που έχει θέσει η ΡΑΕ.
Με το νέο σύστημα ο καταναλωτής θα βλέπει διαφορετική τιμή στη χρέωση ενέργειας, που θα αλλάζει κάθε μήνα, αντανακλώντας την πορεία τη χονδρικής αγοράς. Ανάλογη αναπροσαρμογή θα υπάρχει και στις επιδοτήσεις, προκειμένου να απορροφούν:
· Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
· Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
· Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.
· Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
‘Οπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η ρύθμιση αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και όχι στα σταθερά.
Η σχετική τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, το οποίο προβλέπεται να ψηφιστεί ως το τέλος της εβδομάδας . Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ενέργειας μέσω του οποίου τα υπερβάλλοντα έσοδα των παραγωγών από τις διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος, θα παρακρατούνται στην πηγή, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και θα αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών. Διαχειριστής του Ταμείου είναι ο ΔΑΠΕΕΠ
Με τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική αγορά , το κόστος των μηνιαίων επιδοτήσεων υπολογίζεται σε 300-400 εκατ ευρώ, Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου του 2023 οπότε και λήγει η ισχύς του μηχανισμού. Όσο για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η τροπολογία προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ μπορεί είτε να αρθεί νωρίτερα, είτε να παραταθεί πέραν του ενός δωδεκαμήνου, που είναι η κανονική περίοδος εφαρμογής της.
Εν τω μεταξύ η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού έχε αρχίσει πάλι να παρουσιάζει μεγάλη άνοδο. Για σήμερα μάλιστα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 327,7 ευρώ/MWh (+28,2%), κατά πολύ πάνω από τα 240 ευρώ/MWh, την τιμή αναφοράς ,επί της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει στηρίξει τους υπολογισμούς της για το κόστος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Αν συνεχιστούν οι υψηλέ τιμές, τότε θα χρειαστεί η ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού
Η τροπολογία δίνειτη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν penalty λόγω πρόωρης αποχώρησης. Οι καταναλωτές θα πληροφορούνται ένα μήνα νωρίτερα την τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή, εφόσον εντοπίσουν φθηνότερα τιμολόγια. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκη, επειδή η καταμέτρηση της κατανάλωσης γίνεται ανά τετράμηνο από τον ΔΕΔΔΗΕ και οι ενδιάμεσοι λογαριασμοί, μηνιαίοι ή διμηνιαίοι, εκδίδονται με την ένδειξη “έναντι”, κατά προσέγγιση.