Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.000 MW. ενώ έως το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022».
Προκειμένου να διενεργηθεί ο διαγωνισμός της ΡΑΕ για τα 1.000 MW πράσινης ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, θα πρέπει προηγουμένως να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας.Την τιμή εκκίνησης ορίζει ειδική επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Ενέργειας και η οποία αποφασίζει το αποδεκτό IRR των μονάδων. Ενα IRR της τάξης του 5,5-6% θα ήταν το πιο κατάλληλο υπό τις παρούσες συνθήκες είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας, ενώ η Ευρωπαϊκή θεωρεί αποδεκτό IRR το 8-10%.
Δεδομένης πάντως της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, ειδικά στα φωτοβολταϊκά και της γενικότερης ανατιμητικής ψυχολογίας θεωρείται αρκετά δύσκολο να επαναληφθούν τα επίπεδα -χωρίς να αποκλείεται βέβαια- του Μαϊου 2021, όταν είχε γίνει η τελευταία δημοπρασίας. Εκείνη η διαδικασία αφορούσε μόνον φωτοβολταϊκά, είχε τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/MWh, με τα 32,97 ευρώ/mWh να είναι η χαμηλότερη τιμή προσφοράς στην οποία “κλείδωσε” έργο.
’Οσον αφορά στην αποθήκευση ενέργειας η κα Σδούκου είπε ότι στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1.500 MW ως το 2025 και 3.000 MW ως το 2030, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 GW ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. «Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 GW, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70 %», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι το νέο ΕΣΕΚθα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής και στην αποθήκευση ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ ανέφερε ότι την τελευταία τετραετία έχουν εγκατασταθεί 5 GW νέων ΑΠΕ, οι οποίες το 2023 θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση κόστους σε φυσικό αέριο της τάξης του 1,2 δις ευρώ το 2023. Τέλος, προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων οι οποίες θα μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο υψηλής τάσης και να λειτουργούν με εικονικό συμψηφισμό, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν δικά τους έργα ΑΠΕ, μειώνοντας έτσι το κόστος ρεύματος.
Οι ΑΠΕ …. να πάνε θάλασσα
Για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ πάντως, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” κ Γιώργος Αγραφιώτης μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ, δήλωσε ότι οι ΑΠΕ πρέπει να …πάνε και θάλασσα, να γίνουν δηλαδή πλωτοί σταθμοί. Ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των επόμενων 15 ημερών θα υποβληθεί στο ΥΠΕΝ η αίτηση για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης για το έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος 780 MW, στην Αμφιλοχία, που προωθεί η εταιρία. «Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ΑΠΕ αν δεν έχουμε αποθήκευση» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ούτε οι ΑΠΕ μπορούν να φθάσουν στα επίπεδα διείσδυσης που θέλει η πολιτεία , χωρίς την ανάπτυξη υπεράκτιων σταθμών. “Η λύση δεν είναι να γεμίσουμε τις ραχούλες και τους κάμπους με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Χωρίς τα πλωτά πάρκα δεν θα τα καταφέρουμε” δήλωσε.