Στην επίσημη τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Τα εγκαίνια του έργου, που άρχισε να κατασκευάζεται το 2019, θα γίνουντην Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022στη Ροδόπη.
Η λειτουργία του IGB επιβεβαιώνει τον στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού hub στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μία περίοδο βαθειάς ενεργειακής κρίσης και όταν η Ρωσία ήδη από τον Μάιο έχει αναστείλει πλήρως τις ροές αερίου προς τη Βουλγαρία, επειδή η Σόφια δεν δέχθηκε να πληρώσει το αέριο σε ρούβλια. Ας σημειωθεί πάντως ότι η Βουλγαρία είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτίθετο να ανανεώσει το συμβόλαιο προμήθειας με τη Gazprom, που κανονικά έληγε στο τέλος του 2022.
Σε πρώτη φάση ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει στη Βουλγαρία 3 bcm φυσικού αερίου, ετησίως. Το δυναμικό μεταφοράς μπορεί να αναβαθμιστεί ως τα 5 bcm.
Από την Τρίτη 7 Ιουνίου ο IGB βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, μεταφέροντας αρχικά 40.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, ενώ από τη Tετάρτη 15 Ιουνίου μεταφέρει 4 εκατ. κμ./ημέρα. H Bουλγαρία διαθέτει ήδη σύμβαση με την αζέρικη Socar για την προμήθεια 1 bcm αερίου ετησίως, μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος στην Κομοτηνή συνδέεται με τον αγωγό IGB.
Πέραν των ποσοτήτων αυτών, από τον αγωγό θα μπορεί να διοχετεύεται και αέριο, που φθάνει υγροποιημένο στο σταθμό της Ρεβυθούσας. ‘Hδη οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και το ελληνικό σύστημα μεταφοράς εξυπηρετούν φορτία με προορισμό τη Βουλγαρία, τα οποία ως σήμερα κατέληγαν στη γειτονική χώρα μέσω ανάστροφης ροής του υφιστάμενου αγωγού, στο Σιδηρόκαστρο. Aπό τα τέλη του 2023, ο IGB θα μπορεί να δέχεται αέριο μέσω του πλωτού τερματικού σταθμού που κατασκευάζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ο αγωγός φυσικού αερίουIGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής με το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα.
Μέτοχοι του IGB είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 25%, με αντίστοιχο ποσοστό η ιταλική Edison (μέσω της ΥΑΦΑ Ποσειδών) ενώ το υπόλοιπο 50% ανήκει στη βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH).