“Στην περίπτωση που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο έλλειμμα, εκτιμώ ότι οι βιομηχανικοί χρήστες θα έπρεπε περιοριστούν, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους οικιακούς χρήστες» δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, διευκρινίζοντας πάντως ότι δρν θεωρεί πολύ πιθανό σενάριο το έλλειμμα αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω της εναλλακτικής τροφοδοσίας της από τον αγωγό ΤΑΡ , το LNG κλπ.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε χθες το Economist με θέμα «Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις και επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει», ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωσε πως το πρόγραμμα μετασχματισμού της επιχείρησης δεν αλλάζει.
«Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού της ΔΕΗ, εστιάζοντας στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία εξελίσσεται τώρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Προσπαθήσαμε να επανατοποθετήσουμε τη ΔΕΗ στον δρόμο αυτής της μετάβασης, συνεκτιμώντας πώς θα είναι η αγορά τα επόμενα έτη. Μιλώ για τη διανομή, για περισσότερες ΑΠΕ, μπαταρίες, ηλεκτροκίνηση. Ένα ολόκληρο ‘οικοσύστημα’ που τα στοιχεία του πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όλες οι αποφάσεις που λάβαμε γι’ αυτόν τον μετασχηματισμό, στηρίχθηκαν στη στρατηγική μας που περιλαμβάνει 3 πυλώνες: απoανθρακοποιήσαμε την παραγωγή της ΔΕΗ με την απομάκρυνση του λιγνίτη και την ενδυνάμωση του ‘πράσινου’ στόλου της – θα προστεθούν 5 GW τα επόμενα 4-5 έτη – ψηφιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο διανομής ώστε να είναι πιο ευέλικτο και να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα σενάρια και παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε την εμπορία με κάθε δυνατό τρόπο (rebranding, νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα, έχουμε ήδη 600 σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στοχεύουμε στην εγκατάσταση 10.000 φορτιστών στα επόμενα 5 χρόνια).” δήλωσε ο κ. Στάσσης.
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές συντελούνται στην περίοδο της σοβαρότερης ενεργειακής κρίσης από τη δεκαετία του ’70, αλλά το σχέδιο που είχε η ΔΕΗ πριν την ενεργειακή κρίση και το σχέδιο που εκπονεί τώρα είναι ακριβώς τα ίδια. “το αφήγημά μας έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία παρά ποτέ. Η ενεργειακή κρίση είχε ως συνέπεια την επιτάχυνση της εκπόνησης των projects μας. Η ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές αφορά τόσο το περιβάλλον όσο και το κόστος, αλλά αφορά πλέον και την ενεργειακή ασφάλεια” τόνισε, προαναγγέλλοντας και επενδύσεις της ΔΕΗ στο υδρογόνο, που θα συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο business plan, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Στάσσης έδωσε και στην φηφιοποίηση της λειτουργίας και των υπηρεσιών της ΔΕΗ, ενώ για τον λιγνίτη είπε ότι ο στόχος δεν αλλάζει, καθώς θα απεξαρτηθούμε από το εγχώριο καύσιμο τα επόμενα 4-5 έτη. Αναγνώρισε πάντως ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα πάει “λίγο πιο αργά, έναν με ενάμιση χρόνο περίπου λόγω ενεργειακής ασφάλειας. “Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου. Αλλά δεν αλλάζουμε τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο μας: θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη και είμαστε δεσμευμένοι ως προς αυτό.”
Για το ενδεχόμενο να ‘κλείσει η στρόφιγγα’ του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, λόγω των εναλλακτικών διαδρόμων, των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει…….Όταν μιλάμε για ‘κλείσιμο της στρόφιγγας’, μιλάμε για χάος στην Ευρώπη και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα αντιδρούσαν τα διασυνδεδεμένα συστήματα.” είπε, καταλήγοντας ότι “Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο έλλειμμα, εκτιμώ ότι οι βιομηχανικοί χρήστες θα έπρεπε περιοριστούν, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους οικιακούς χρήστες».