Aκριβή και ασύμφορη κρίνουν οι ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού την αποθήκευση αερίου ασφαλείας στην Ιταλία και προτείνουν να δοθεί παρέκκλιση στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, επικαλούμενοι σχετικό εδάφιο του κανονισμού της ΕΕ
“Η ελληνική πλευρά αρκεί να αιτηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χορήγηση παρέκκλισης από την υποχρέωση τήρησης αποθέματος, ίσου με το 15% της εγχώριας ζήτησης, σε μια γειτονική χώρα. Αυτή η παρέκκλιση είναι εφικτή για την Ελλάδα” υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ, ο Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών στο κείμενο που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το σχέδιο προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση κρίσης εφοδιασμού.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή“ ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2022/1032 στο Άρθρο 6γ προβλέπει ότι : Ως μεταβατικό μέτρο, κράτη μέλη που δεν διαθέτουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά διαθέτουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, που έχουν συμπεριληφθεί στον τελευταίο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος που αναφέρεται. στον κανονισμό (ΕΕ) 2022/869 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μπορούν εν μέρει να συμμορφώνονται με την παράγραφο 1, υπολογίζοντας τα αποθέματα ΥΦΑ σε υφιστάμενες πλωτές αποθηκευτικές μονάδες, μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.»
Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΣΑΗ υπενθυμίζει το έργο της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, πρότζεκτ το οποίο έχει ενταχθεί στην 5η και πιο πρόσφατη λίστα των ‘Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ, καθώς και τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης (FSU), που έχει ήδη αγκυροβολήσει στη Ρεβυθούσα.
“Συνεπώς τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να αιτηθεί τη χορήγηση αυτής της παρέκκλισης” αναφέρει η επιστολή.
Ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι οι όποιες νέες υποχρεώσεις, που επιβαρύνουν την ήδη βεβαρυμένη χρηματοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, μέσα σε αυτή την ασφυκτικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, οφείλουν να έχουν μελετηθεί σωστά ως προς τα αναμενόμενα οφέλη. Κατά την άποψη του Συνδέσμου η αποθήκευση στην Ιταλία δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους καταναλωτές, στους συμμετέχοντες στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία.
Τα διαχειριστικά και μόνον κόστη της αποθήκευσης στην Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλά, δεδομένου του ύψους των εγγυήσεων που θα πρέπει να κατατεθούν και το κόστος δραστηριοποίησης σε μία νέα αγορά, όπως η Ιταλία
“Για αυτόν τον λόγο και ο Σύνδεσμός μας πιστεύει ότι η εν λόγω πρόταση είναι ασύμφορη για τον τελικό καταναλωτή αλλά και περιοριστική (πχ γιατί επιλέγεται η Ιταλία και όχι κάποια άλλη αποθήκη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;) και κατ’ επέκταση πρέπει να διαγραφεί από το τελικό Σχέδιο Προληπτικής Δράσης” καταλήγει ο Σύνδεσμος.