Έτοιμος να περάσει στη δεύτερη φάση και σε πλήρη εμπορική λειτουργία βρίσκεται ο αγωγός αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος από τα μέσα Ιουνίου λειτουργεί δοκιμαστικά, μεταφέροντας αέριο στη γειτονική χώρα.
Όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου του αγωγού έχουν πληρωθεί, όπως αναφέρει η κοινοπραξία ICGB, η οποία ελέγχει τον αγωγό , όλες οι κύριες κατασκευαστικές δραστηριότητες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η λειτουργία του έχει δοκιμαστεί επιτυχώς με πραγματικές ποσότητες φυσικού αερίου και σύμφωνα με την εταιρία “Αβαξ” που κατασκευάζει το έργο, η πρώτη φάση των έργων θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Αυγούστου.
Ας σημειωθεί ότι στις 8 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια του αγωγού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.
«Μέχρι σήμερα και τα 182 χλμ. και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις γεμίζουν με φυσικό αέριο σε πίεση 40 bar. Η εκτέλεση δευτερευουσών δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της γραμμής διασύνδεσης αλλά αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων εργασιών του έργου στο πλαίσιο της σύμβασης είναι σε εξέλιξη», ανέφερε η κοινοπραξία ICGB, που εκμεταλλεύεται τον αγωγό.
Ο αγωγός IGB, που συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ, έχει μεταφορικό δυναμικό 3 bcm αερίου ετησίως και με την κατάλληλη αναβάθμιση μπορεί να φθάσει στα 5 bcm αερίου ετησίως. Η λειτουργία του στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παίζει καθοριστικό ρόλο για τη γειτονική χώρα, προς την οποία η Ρωσία έχει διακόψει πλήρως τις εξαγωγές αερίου από τον Μάιο, όταν η Σόφια απέρριψε τις πληρωμές σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει η ρωσική Gazprom. Νωρίτερα πάντως η Βουλγαρία είχε διαμηνύσει στο ρωσικό κολοσσό ότι δεν επρόκειτο να ανανεώσει τη σύμβαση προμήθειας που κανονικά λήγει στο τέλος του 2022.
Πρόσφατα η ICGB υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας
Στο πλαίσιο της Φάσης 1, οι δραστηριότητες ύψιστης προτεραιότητας περιλαμβάνουν την ήδη ολοκληρωμένη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και των υπέργειων εγκαταστάσεων, τη δοκιμή καθοδικής προστασίας, την τοποθέτηση πινακίδων κατά μήκος του αγωγού αερίου , την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης και δοκιμής του συστήματος SCADA για αυτόματο έλεγχο και διαχείριση της διασύνδεσης, δοκιμή του συστήματος πυροπροστασίας του κέντρου αποστολής, καθώς και ορισμένες άλλες εργασίες.
Η Φάση 2 περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τοποθέτησης εφεδρικού καλωδίου οπτικών ινών, έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, άλλα έργα κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και την ολοκλήρωση του δρόμου προς το σταθμό μέτρησης αερίου κοντά στη Στάρα Ζαγόρα, όπου καταλήγει ο αγωγός εντός της Βουλγαρίας. Ο IGB ξεκινά από την Κομοτηνή.
Η εταιρεία ΑΒΑΞ, η οποία εκτελεί τη σύμβαση για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία της IGB, , σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερώσει την ICGB ότι στο τέλος Αυγούστου οι εργασίες που προβλέπονται στο πρόγραμμα της Φάσης 1, θα έχουν ολοκληρωθεί
Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνεται και η ιεράρχηση της ολοκλήρωσης του αυτοματοποιημένου συστήματος (SCADA) που απαιτείται για τη διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου.
Η νέα διασύνδεση μέσω Ελλάδας δίνει στη Βουλγαρία απ΄ευθείας πρόσβαση στο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν δια του αγωγού ΤΑΡ, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο IGB θα παρέχει πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου για βουλγαρικούς δήμους και περιφέρειες, που στο παρελθόν δεν είχαν τη δυνατότητα σύνδεσης με το βουλγαρικό δίκτυο αερίου. Το έργο θα έχει πλήρη συνέργεια και με τις νέες εγκαταστάσεις, που κατασκευάζονται στη χώρα μας, όπως ο πλωτός ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.