Οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων είναι μεγαλύτερες στον ενεργειακό τομέα από ότι σε άλλους τομείς, προειδοποιεί σε περιεκτική έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι μισθοί για τις γυναίκες υπαλλήλους είναι σχεδόν 20% χαμηλότεροι από τους άνδρες, με το χάσμα να είναι κάπως μεγαλύτερο από ότι στις μη ενεργειακές επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό ότι το μισθολογικό χάσμα παραμένει περίπου το ίδιο όταν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της σύνθεσης δεξιοτήτων όσον αφορά την ικανότητα, την εκπαίδευση και την πιθανή εμπειρία, υποδεικνύοντας ότι το χάσμα δεν είναι συνάρτηση των διαφορών μεταξύ των φύλων στα επίπεδα δεξιοτήτων εντός των επιχειρήσεων.
Είναι επίσης δυνατό να συγκριθεί η σημασία των μισθολογικών χασμάτων για διαφορετικές ηλικίες εργαζομένων. Υπάρχει ένα γενικά αυξανόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων με την ηλικία τόσο για τις ενεργειακές όσο και για τις μη ενεργειακές επιχειρήσεις μεταξύ εργαζομένων ηλικίας 40 ετών και κάτω. Ωστόσο, στον ενεργειακό τομέα το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων συνεχίζει να αυξάνεται με την ηλικία μέχρι σχεδόν την ηλικία των 50 ετών. Η εξέλιξη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων με την ηλικία είναι συνάρτηση τόσο των καναλιών «εντός εταιρείας» όσο και των καναλιών «μεταξύ επιχειρήσεων». Τόσο στον ενεργειακό όσο και στον μη ενεργειακό τομέα, για τους νεότερους εργαζομένους η συνιστώσα εντός της επιχείρησης έχει την ισχυρότερη επίδραση στο χάσμα μισθών, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους η συνιστώσα μεταξύ επιχειρήσεων είναι πιο σημαντική.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ ο ενεργειακός τομέας έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό εργαζομένων γυναικών σε σύγκριση με άλλα τμήματα του εταιρικού τομέα. Υπάρχει, επίσης, έλλειψη επαγγελματικής κινητικότητας και προόδου για τις γυναίκες σε σύγκριση με άλλους τομείς, γεγονός που θα επηρεάσει τόσο την προσέλκυση όσο και τη διατήρησή τους.
Κατά συνέπεια, όπως σημειώνεται, θα υπάρχουν λιγότερα γυναικεία πρότυπα και μέντορες για να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες. Αντίθετα, πολλές εγκαταλείπουν τον ενεργειακό τομέα. Το σχετικά υψηλό μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών με παρόμοιες δεξιότητες μπορεί να αποδοθεί σε διακρίσεις και διαπραγματευτική δύναμη.
Τα αναφερόμενα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η έλλειψη διαφάνειας και δικαιοσύνης στις αμοιβές, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η έλλειψη γυναικείων προτύπων και η απουσία μέτρων για να βοηθήσουν στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ιδίως όσον αφορά την εγκυμοσύνη και τα οικογενειακά καθήκοντα.
Αυτά τα ευρήματα είναι συνεπή με εκείνα άλλων τομέων, που, ιστορικά, απασχολούσαν κυρίως άνδρες. Ενώ ο ενεργειακός τομέας θεωρεί τον εαυτό του πρότυπο για την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον συνολικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, για το καλό του πλανήτη, υστερεί όσον αφορά την ισότητα των φύλων.