Η ενεργειακή κρίση κινητοποιεί άπαντες στο να βρουν λύσεις κάλυψης του παρόντος ελλείμματος, αλλά και για να μεταβούμε με μεγαλύτερη μεθοδικότητα σε μια πιο πράσινη εποχή.
Ένας παροπλισμένος σταθμός παραγωγής ενέργειας με αέριο στη Βρετανία πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί και να μετατραπεί σε εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών, με τους εμπλεκόμενους στο έργο να λένε ότι θα είναι σε θέση να παρέχει «το ισοδύναμο μιας ολόκληρης ημέρας κατανάλωσης ενέργειας για 11.000 νοικοκυριά».
Σε δήλωσή της, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Centrica είπε ότι η κατασκευή της εγκατάστασης στο Lincolnshire, μια κομητεία στα East Midlands της Αγγλίας, ξεκίνησε. Η αμερικανική εταιρεία GE θα προμηθεύσει το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών του έργου 50 μεγαβάτ. Όταν λειτουργεί, η εγκατάσταση θα αποθηκεύει ενέργεια από 43 χερσαία αιολικά πάρκα στο Lincolnshire.
Η Centrica είπε ότι το σύστημα θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει 100 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγκατάσταση πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί το 2023 και αναμένεται να διαρκέσει για περίοδο 25 ετών.
«Η αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αυτόν τον τρόπο καθιστά δυνατό τον καλύτερο έλεγχο των αιχμών και των χαμηλών τιμών που σχετίζονται με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - φόρτιση των μπαταριών όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή και εκφόρτιση όταν η ζήτηση κορυφώνεται», ανακοίνωσε η Centrica.
Τα αποτελεσματικά, μεγάλης κλίμακας, συστήματα αποθήκευσης πρόκειται να γίνουν ολοένα και πιο σημαντικά, καθώς επεκτείνεται η ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και ο άνεμος είναι ανανεώσιμες, δεν είναι σταθερές.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει ότι η «ταχεία κλιμάκωση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας θα είναι κρίσιμη» όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αυτού που αποκαλεί «μεταβλητότητα από ώρα σε ώρα» της ηλιακής φωτοβολταϊκής και αιολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.
Σύμφωνα με τον IEA, οι επενδύσεις σε αποθήκευση μπαταριών έφθασαν, σχεδόν, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως, το 2021 και αναμένεται να πλησιάσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν εισέλθει στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Τον Ιούλιο, ανακοινώθηκε ότι η Νορβηγική Equinor θα εξαγόραζε την εταιρεία ανάπτυξης αποθήκευσης μπαταριών East Point Energy, με έδρα τις ΗΠΑ, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την ανάληψη μεριδίου 100% στην εταιρεία.
Τον Αύγουστο, η BlackRock έκανε γνωστό ότι ένα ταμείο υπό τη διαχείριση της BlackRock Real Assets είχε καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά της Akaysha Energy, μιας αυστραλιανής εταιρείας που αναπτύσσει έργα αποθήκευσης μπαταριών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σχετική κάμψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Αγγλία, επισημάνθηκε την Τρίτη, όταν η ενεργειακή εταιρεία SSE ενημέρωσε την αγορά τόσο για τις προοπτικές όσο και για τις πρόσφατες επιδόσεις της.
Μεταξύ άλλων, η επιχείρηση σημείωσε ότι «χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών» σήμαινε ότι «η συνολική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το έτος έως τις 22 Σεπτεμβρίου ήταν περίπου 13% κάτω από το σχέδιο».
Η SSE, με έδρα τη Σκωτία, δήλωσε ότι η ”αρχική καθοδήγηση για το σύνολο του έτους για προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή τουλάχιστον 120 πένες” παρέμεινε αμετάβλητη.
«Το ισορροπημένο επιχειρηματικό μας μείγμα έχει εξασφαλίσει ισχυρές επιδόσεις μέχρι σήμερα, ωστόσο σε τέτοιες εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς, η οικονομική απόδοση για ολόκληρο το έτος θα επηρεαστεί σημαντικά από τη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων, τον καιρό και τις μεταβολές των τιμών των εμπορευμάτων», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Γκρέγκορ Αλεξάντερ.