Να καλύψει τις «ρωγμές» της ενεργειακής κρίσης με μακροχρόνια μέτρα που θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους υπερβολικούς λογαριασμούς επιδιώκει η ΕΕ.
Οι ενέργειες των Βρυξελλών, το 2022, οδήγησαν στο να περάσει με ασφάλεια ο χειμώνας, με τη ζήτηση φυσικού αερίου να μειώνεται κατά 20% και να αυξάνεται η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών.
Όμως το μπλοκ δεν έχει ξεφύγει ακόμα. Οι τιμές έχουν μειωθεί τώρα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, αλλά δεν είναι χαμηλές και η αβεβαιότητα σχετικά με αυτές θα παραμείνει το τρέχον έτος. Φέτος, αναμένονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του εγχώριου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και τη μείωση των επιπτώσεων των ασταθών τιμών. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σχέδια για την πράσινη βιομηχανία.
Ακόμη και πριν από την ενεργειακή κρίση, η ΕΕ επεξεργαζόταν ένα ιστορικό πακέτο νομοθεσίας για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% πριν από το τέλος της δεκαετίας, τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Στα τέλη του 2022 συμφωνήθηκαν οι περισσότεροι από τους νόμους που σχετίζονται με τις εκπομπές και οι αποφάσεις που ελήφθησαν δείχνουν ότι η ΕΕ είναι ακόμα σε καλό δρόμο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, τονίζουν οι αναλυτές. Αυτό το έτος αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι νόμοι για την ενίσχυση των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης. Θα υπάρξει επίσης ώθηση για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντικαταστήσει το ακριβό αέριο που εκπέμπει CO2 με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα με τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η ΕΕ θα χρειαστεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα για να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Ωστόσο, υπό το φως της συνεχιζόμενης αστάθειας των τιμών της ενέργειας και της πιθανότητας περαιτέρω προκλήσεων που θέτει η Ρωσία, η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο καταργεί σταδιακά τον άνθρακα.
Να σημειωθεί ότι η έκθεση του think tank Ember προβλέπει ότι ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί δραματικά το 2023 καθώς θα κυκλοφορήσουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η παραγωγή πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας επανέρχεται στο κανονικό.
Ασφαλώς, η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να υποστηριχθεί από μια μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την άνοιξη. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν το 2022 ήταν η χρονιά των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τότε το 2023 θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντιμετώπισης του βασικού προβλήματος και θα διασφαλίσει ότι μια παρόμοια κρίση δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Το αν θα πετύχει ή όχι, θα φανεί ακόμη...