Η δανική εταιρεία Vestas ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει έναν χερσαίο πύργο ανεμογεννητριών με ύψος πλήμνης 199 μέτρων (λίγο κάτω από 653 πόδια), ως τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο κλάδος στρέφεται σε όλο και πιο πολύ σε μεγάλες κατασκευές.
Η εταιρεία που εδρεύει στο Aarhus τον περιέγραψε ως «επί του παρόντος τον ψηλότερο χερσαίο πύργο στον κόσμο για ανεμογεννήτριες». Η παραγωγή του πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική επιχείρηση Max Bögl. Το ύψος του πύργου θα καθιστούσε «δυνατή τη συγκέντρωση ισχυρότερου και πιο σταθερού ανέμου» και θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μιας τουρμπίνας.
«Ειδικά για έργα στην Κεντρική Ευρώπη που είναι γενικά περιορισμένα σε διαθέσιμο χώρο σχεδιασμού, αυτό συμβάλλει σημαντικά στη μεγιστοποίηση της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας», εκτίμησε η Vestas. Ο πύργος έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από τον στρόβιλο V172-7,2MW της ίδιας εταιρίας. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί, σε πρώτη φάση, στη Γερμανία και την Αυστρία. Οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες το 2025.
Ο πύργος χρησιμοποιεί τόσο σκυρόδεμα όσο και χάλυβα, συνδυάζοντας αυτό που η Vestas αποκάλεσε «ίδιες τεχνολογίες» από την ίδια και τον Max Bögl.
Οι πύργοι είναι σημαντικά εξαρτήματα μιας ανεμογεννήτριας, με το κρίσιμο «κιτ» που περιλαμβάνει την άτρακτο και τα πτερύγια που στηρίζονται στην κορυφή τους. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ορίζει το ύψος πλήμνης ενός στροβίλου ως «την απόσταση από το έδαφος έως το μέσο του ρότορα του στροβίλου». Το ύψος του κόμβου για τους χερσαίους στρόβιλους κλίμακας κοινής ωφέλειας «έχει αυξηθεί κατά 66% από το 1998–1999, σε περίπου 94 μέτρα (308 πόδια) το 2021». Αυτό είναι περίπου το ίδιο ύψος με το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Στα 199 μέτρα, το ύψος του κόμβου της Vestas είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Το αυξανόμενο μέγεθος των ανεμογεννητριών, πάντως, έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με το εάν οι λιμενικές υποδομές, οι αυτοκινητόδρομοι και τα πλοία που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θάλασσα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Παρόλα αυτά, πλησιάζει γρήγορα μια εποχή στροβίλων «υπερμεγέθους».
Παράλληλα με τον τομέα της ξηράς, οι υπεράκτιες τουρμπίνες έχουν επίσης αυξηθεί σε μέγεθος τα τελευταία χρόνια. Ο υπεράκτιος στρόβιλος Haliade-X της GE Renewable Energy, για παράδειγμα, φθάνει έως και 260 μέτρα και οι λεπίδες τα 107 μέτρα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί μια σειρά από μεγάλα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η δανική εταιρεία ενέργειας Orsted δήλωσε ότι το «μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο» ήταν πλήρως λειτουργικό.