Τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη παρουσιάζει για σήμερα η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, μετά από ένα εντυπωσιακό άλμα 103%, που τις επανέφερε σε επίπεδα άνω των 360 ευρώ και πιο συγκεκριμένα στα 369,95 ευρώ/MWh.
Οι τιμές αυτές, μπορεί να απέχουν αρκετά από τα απόλυτα ρεκόρ που έχει παρουσιάσει η αγορά, δεν παύουν όμως να είναι υψηλές. Μάλιστα διαμορφώνονται σημαντικά πάνω από τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου η μέση τιμής χονδρικής κινείται κάτω από τα 300 ευρώ/MWh.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι δύο συζευγμένες με την ελληνική αγορές, η ιταλική και η βουλγαρική παρουσιάζουν τεράστιο χάσμα τιμών. Στη παραδοσιακά ακριβή Ιταλία, η μέση τιμή για σήμερα φθάνει στα 346,73 ευρώ/MWh, ενώ στη Βουλγαρία είναι περίπου 100 ευρώ χαμηλότερα, στα 246,97 ευρώ/MWh.
Bέβαια σε όλες τις χώρες η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού παρουσιάζει σήμερα άνοδο (η μόνη εξαίρεση είναι η Β. Ιρλανδία με -16,6% στα 206,36 ευρώ/MWh), πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι σύνηθες να ανεβαίνει η ζήτηση -και μαζί οι τιμές- την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, σε σχέση με την Κυριάκη, που λόγω της αργίας η κατανάλωση είναι μειωμένη, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.
Ωσόσο, η τεράστια αύξηση στις εγχώριες τιμές χονδρικής, άνω του 100%- πραγματικά ξαφνιάζει, γιατί τόσο μεγάλες διακυμάνσεις είναι πολύ σπάνιες. Ξαφνιάζει ακόμα περισσότερο δε, γιατί ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται μόνον κατά 3% από την μία ημέρα στην άλλη για να διαμορφωθεί σήμερα στις 260,67 GWh. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο εγχώριο μείγμα βρίσκεται στο 33,5 %- ένα επίπεδο σχετικά υψηλό αλλά και αρκετά σύνηθες, ότανοι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν ιδιαίτερα τις ΑΠΕ. Το μερίδιο των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στο σημερινό ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα κυμαίνεται στο 27,6%. Χαμηλή είναι η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων, μόλις στο 4,2% και των υδροηλεκτρικών, στο 4%, ενώ οι εισαγωγές είναι από τους πρωταγωνιστές της ημέρας με μερίδιο 23,5%. Αντίθετα το μερίδιο των εξαγωγών υποχωρεί στο 6,8%
Η Ελλάδα μπορεί να είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή- δεν είναι όμως η μόνη, ούτε υπήρξε κάποια σημαντικά αλλαγή στα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς, που να αιτιολογεί την τόσο μεγάλη άνοδο.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, 30/9, η τιμή του φυσικού αερίου TTF στο συμβόλαιο Οκτωβρίου έκλεισε στα 186, 245 (-1,353%) και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στα 66,13 ευρώ/τόνο, καθώς το CO2 έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά της προηγούμενης περιόδου, όταν ξεπερνούσε τα 90 ευρώ/τόνο.
Βέβαια η απόφαση της Gazprom το Σάββατο να διακόψει τις ροές αερίου προς την Ιταλία, επικαλούμενη προβλήματα με κάποιες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής στην Αυστρία, ενδέχεται να εντείνει τις πιέσεις στην αγορά. Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε χθες ρωσικό αέριο και το ίδιο περιμένει να συμβεί και σήμερα.
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας όσον αφορά στο αέριο συνεχώς εντείνεται, μετά τις εκρήξεις στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς Ρωσίας- Γερμανίας Nord Stream 1 και 2. Μπορεί δε οι τιμές να έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ του Αυγούστου, αλλά ακόμα και η σταθεροποίησή τους στις τρέχουσες κλίμακες δεν παύει να είναι ανησυχητική. Eνδεικτικό της τεράστιας αύξησης της τιμής είναι ότι αν αναχθούν οι τιμές του αερίου σε τιμές πετρελαίου, τότε οι τρέχουσες τιμές του αερίου στην Ευρώπη, περί τα 90 δολ/εκατ. BTU αντιστοιχούν σε περίπου 550 δολ/βαρέλι πετρελαίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.