Tην έναρξη εργασιών για τον Euroasia Interconnector, στο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας, που στο μέλλον θα επεκταθεί και στο Ισραήλ. αναμένεται να κηρύξουν την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία και του Ελληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον,
Το έργο που σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια, που πέρασε από πολλές φάσεις, σήμερα όμως μετά και τη συμφωνία για τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακών συμφερόντων Euroasia Interconnector, φαίνεται ότι βρίσκει το δρόμο της υλοποίησης. Καταλυτική για την κατασκευή της διασύνδεσης ήταν και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξ αρχής στήριζε το έργο, για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με ποσό της τάξης των 657 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος “Ενώνοντας την Ευρώπη” .
Πρόκειται για μία διασύνδεση που αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδος στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και την τοποθετεί στο επίκεντρο των ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, είχε δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του ελληνικού Διαχειριστή στο πρότζεκτ. Όπως είπε “Ο ΑΔΜΗΕ έθεσε τις βάσεις για αρχική επενδυτική συμμετοχή 25% σε ένα ήδη ώριμο έργο με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση”
Επιπλέον το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ, μέσω του κυπριακού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες για την πρόσθετη χρηματοδότησή του και από άλλος φορείς, μεταξύ των οποίων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου πάντως έχει αναθεωρηθεί μετά την ανατίμηση των πρώτων υλών και πλέον τοποθετείται στα 1,7 δισ. ευρώ.
Υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 879 χλμ, θα συνδέσει την Κύπρο με την Κρήτη και από εκεί η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνεται μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Ατικής. Ηδη έχουν γίνει συνεννοήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector για τις τεχνικές παραμέτρους, προκειμένου “να κουμπώσουν” οι δύο διασυνδέσεις μεταξύ τους. Η τελική φάση του έργου περιλαμβάνει και τη διασύνδεση Κύπρου- Ισραήλ, μήκους 329 χλμ. Το συνολικό μήκος του διασυνοριακού έργου, φθάνει στα 1.208 χλμ με διπλή γραμμή διασύνδεσης που θα λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, “σπάζοντας” τον ενεργειακό απομονωτισμό της Κύπρου και ενώνοντας για πρώτη φορά το νησί με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού.
Παρότι, αρχικά ο Euroasia Interconnector σχεδιαζόταν για τη μεταφορά ρεύματος παραγόμενου από φυσικό αέριο, σήμερα πλέον ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο αλλά και στα κατεχόμενα. Τα έργα επί του εδάφους, με διαχειριστή τη γερμανική Siemens, αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομασε περιοχή κοντά στην Κοφίνου, ενώ στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί το 2027. Η νορβηγική HVDC Nexans θα προμηθεύσει το διπλό καλώδιο.
Η διασύνδεση θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να εισάγει ενέργεια από τις ευρωπαϊκές αγορές, πράγμα που θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, καθώς και τη δυνατότητα να εξάγει ρεύμα βάσει ενός ευέλικτου συστήματος αλλαγής κατεύθυνσης της ροής των φορτίων.
“ Πρόκειται για ένα σπουδαίο πατριωτικό, γεωπολιτικό έργο. Ενα έργο που το 2013, πριν 9 χρόνια, το οραματιστήκαμε, το σχεδιάσαμε και το εντάξαμε για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs και στις ελληνικές Στρατηγικές Επενδύσεις” ανέφερε σε μήνυμά του για την έναρξη εργασιών ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι η διασύνδεση αυτή είναι “Το πρώτο ηλεκτρικό καλώδιο που ενώνει Ασία με Ευρώπη, Ισραήλ - Κύπρο - Ελλάδα”