Το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας προκήρυξε πρόσκληση υποβολής προσφορών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας 457,7 εκατομμυρίων ευρώ για έργα συνολικής ισχύος 950 MW, σε αιολική και ηλιακή ενέργεια με πρόσθετη δυνατότητα σύνδεσης με συναφή έργα στον τομέα της αποθήκευσης.
Περίπου 372,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα άνω του 1 MW και 75 εκατ. ευρώ σε αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις με ισχύ μεταξύ 200 kW και 1 MW.
Η Ρουμανία σχεδιάζει να προσθέσει 6,9 GW στη νέα της χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, εκ των οποίων περισσότερα από 3,7 GW θα είναι ηλιακή. Συνολικά, αυτό θα σήμαινε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν πάνω από το 30,7% του μεριδίου της χώρας στην κατανάλωση ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Σύμφωνα με τη Ρουμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Ρουμανία έχει ισχύ 3 GW από αιολικά πάρκα και περίπου 1,4 GW από φωτοβολταϊκά.
Το ενεργειακό μείγμα της Ρουμανίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει 16,4% για την αιολική και 7,6% για την ηλιακή.
Εν τω μεταξύ, η δανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας European Energy ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την επέκταση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Ρουμανία και έχει επί του παρόντος υπό ανάπτυξη 935 MW με τη μορφή 10 έργων.
Η European Energy, η οποία εισήλθε στη ρουμανική αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναπτύσσει 9 έργα που τελικά θα έχουν συνολική ισχύ 810 MW σε ηλιακά πάρκα, ενώ η άλλη εγκατάσταση θα είναι ένα αιολικό πάρκο 125 MW. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου και ηλεκτρονικής μεθανόλης.
Σύμφωνα με τη δανική εταιρεία, το πρώτο από τα φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 20 MW είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει την κατασκευή το 2023, ενώ έχει λάβει και έγκριση σύνδεσης στο δίκτυο για το έργο ισχύος 125 MW.
Σύμφωνα με τους όρους των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν, οι ρουμανικές αρχές θα χορηγήσουν έκπτωση 750.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW σε ηλιακά έργα ισχύος μεταξύ 200 kW και 1 MW και 425.000 ευρώ ανά μεγαβάτ εγκατεστημένα σε ηλιακές συστοιχίες άνω του 1 MW.
Για την αιολική ενέργεια, οι αντίστοιχες εκπτώσεις θα είναι 1,3 εκατ. ευρώ και 650.000 ευρώ. Τα έργα που θα επιλεγούν πρέπει να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία έως τον Ιούνιο του 2024.