Σε δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται να τεθεί μέσα στο καλοκαίρι η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, που κατασκευάζουν από κοινού η Μότορ Οιλ και η ΓΕΚ Τερνα στην Κομητηνή, ισχύος 877 MW με καύση φυσικού αερίου.
Στόχος είναι η “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής”, έργο προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ, να λειτουργήσει εμπορικά το φθινόπωρο.
Πρόκειται για τη δεύτερη από τις μεγάλες μονάδες νέας γενιάς με καύση φυσικού αερίου που εισέρχονται στο σύστημα. Έχει προηγηθεί ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Metlen (πρώην όμιλος Μυτιληανίου) στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW, ενώ υπό κατασκευή, με στόχο να λειτουργήσει ως το τέλος του 2025, είναι η ανάλογη μονάδα, ισχύος 840 MW στην Aλεξανδρούπολη της κοινοπραξίας ΔΕΗ (51%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και η Damco Energy (20%) του ομίλου Κοπελούζου .
H Motor Oil, πέραν του έργου στην Κομοτηνή, έχει ήδη σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 839 MW. Από το σύνολο, το 93% αφορά σε αιολικά πάρκα, με την πλειονότητα να έχει κλειδώσει ταρίφες για τα επόμενα 15-16 χρόνια, πράγμα που εξασφαλίζει σχετικά σταθερές αποδόσεις για την εταιρία, παρά τα προβλήματα που εμφανίζει η αγορά των ΑΠΕ.
Αλλά και για τα φωτοβολταϊκά έργα του ομίλου, η πολιτική της Mότορ ‘Oιλ είναι η σύνδεσή τους με μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης της ενέργειας (PPAs) προκειμένου να έχουν σταθερές αποδόσεις αλλά και άνετη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.
Στις προσεκτικές κινήσεις της Μότορ ‘Οιλ στα πράσινα ενεργειακά προϊόντα αναφέρθηκε εξάλλου και ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης χθες κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Σχετικά με το υδρογόνο και τις προοπτικές της κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ στην Hellenic Ηydrogen είπε ότι πρόκειται για μια νέα αγορά στην οποία η Motor Oil οφείλει να είναι παρούσα. Αυτός ήταν και ο λόγος, που όπως εξήγησε, η Mότορ Oil επέλεξε να είναι συνοδοιπόρος με μια άλλη μεγάλη ενεργειακή εταιρία όπως η ΔΕΗ σε έναν δύσκολο δρόμο που κανένας δεν ξέρει ακόμη πως θα εξελιχθεί.
Tέλος, ως τον Mάιο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το deal για την Ελλάκτωρ, με την πώληση στη Reggeborgh του περίπου 7,5% των μετοχών της Eλλάκτωρ την τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, 0,5 ευρώ ανά μετοχή, όπως είχαν συμφωνηθεί.