H πτώση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο ήταν σημαντική, 44,20%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά η ελληνική αγορά παρέμεινε όχι μόνον η ακριβότερη της Ευρώπης αλλά και εκείνη με την μικρότερη μηνιαία πτώση, με βάση τα στοιχεία του ΙΕΝΕ από 15 ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν η Ισπανία και η Πορτογαλία, λόγω του περίφημου “ιβηρικού πλαφόν”
Η πτωτική τάση του Οκτωβρίου σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, μία τάση, που αποτυπώνει κυρίως την πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου, έφερε τη μέση τιμή ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 232, 60 ευρώ/MWh Ακολουθούν η Ιταλία στα 211,50 ευρώ/MWh (—50,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ) και η Ρουμανία στα 206,17 ευρώ/MWh (-45,58% σε σχέση με τον προηγούμενου μήνα). Ολες οι υπόλοιπες αγορές διαμορφώνουν τιμές κάτω των 200 ευρώ/MWh και παρουσιάζουν πτώση σε μηνιαία βάση κοντά στο 55%, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στο σκανδιναβικό χρηματιστήριο, -65%, όπου η μέση τιμή Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 73,74% ευρώ/MWh . Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από μήνα σε μήνα παρατηρήθηκε στη Γερμανία, κατά 55,91%, καθώς η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 152,60 ευρώ/MWh. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που εφαρμόζουν πλαφόν στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, η διαφορά από μήνα σε μήνα ήταν 9,82% και 9,94% αντίστοιχα με τη μέση τιμή στα 127,21 ευρώ/MWh.
To επίσης ενδιαφέρον στοιχείο για την εγχώρια αγορά, είναι ότι είναι η μία από τις τέσσερις αγορές, με βάση τον σχετικό πίνακα του ΙΕΝΕ, όπου ο όγκος συναλλαγών ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο περιορίστηκε. Η μείωση φθάνει στο -5,39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, - συνολικά οι συναλλαγές ανήλθαν στις 4,04 TWh-, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η πτώση του όγκου συναλλαγών φθάνει στο 11,98%, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και όταν η ζήτηση ηλεκτρισμού υποχωρεί η ελληνική αγορά διατηρεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές.
Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί εξαίρεση για το εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο παρουσιάζει και πάλι τις υψηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη, μετά από μία αύξηση κατά 22% που έφερε τη μέση τιμή στα 259,16 αν ευρώ/MWh. Γενικά η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μικτή, με τις χώρες των Βαλκανίων, την Ιταλία , τη Γερμανία και την Ουγγαρία να είναι εκείνες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο και τις υπόλοιπες αγορές, κυρίως της δυτικής Ευρωπης να σημειώνουν πτώση. Στη Γερμανία η μέση τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 177,29 ευρώ/ ΜWh ( +10,3%), στη Γαλλία στα 184,31 ευρώ/MWh (-5,6%), στην Ιταλία στα 253,02 ευρώ/MWh. H φθηνότερη όλων είναι η Νορβηγία με 50,03 ευρώ/MWh.
Παρά τη σχετική αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού οι ανησυχίες παραμένουν, καθώς μία απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών με κακοκαιρία μπορεί να αλλάξει άρδην τη σημερινή εικόνα. Είναι χαρακτηριστική η προσοχή που δίνουν πλέον οι αγορές στις προβλέψεις για τον καιρό. Στο πλαίσιο αυτό, μία πρόβλεψη του διευθυντή του Copernicus Climate Change Service, για αυξημένη πιθανότητα πολύ ψυχρού καιρού - με περισσότερο κρύο από ότι συνήθως- προς τα τέλη Δεκεμβρίου, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες, καθώς αν η πρόβλεψη επαληθευτεί εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν οι φόβοι για την ενεργειακή επάρκεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.
Προς το παρόν πάντως οι ήπιες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τον υψηλό επίπεδο αποθεμάτων αερίου έχουν βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών, αν και χθες η τιμή του αερίου στο συμβόλαιο TTF Δεκεμβρίου κέρδισε μέσα στην ημέρα 20,078%, κλείνοντας στα 117,5 ευρώ/MWh