Οι υπουργοί και οι διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες εξασφάλισαν επιτέλους συμφωνία την Κυριακή, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο για την αποζημίωση των φτωχών χωρών όσον αφορά τις «απώλειες και ζημιές» που βιώνουν ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών, που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
Υπήρξε κάποια απογοήτευση καθόσον δεν δόθηκε έμφαση στην αύξηση των στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών, ενώ, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το ταμείο που δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί, συμπεριλαμβανομένου του ακανθώδους ζητήματος ποιες χώρες θα πληρώσουν τα …σπασμέναυρωπαΊκή .
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, επιβεβαίωσε, απλώς, γενικόλογα, τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στο κρίσιμο όριο της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP27, διάρκειας δύο εβδομάδων, πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα, Σαρμ ελ Σέιχ, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, γεωπολιτικών συγκρούσεων και μιας επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης.
Οι αντιπρόσωποι προσπάθησαν να οικοδομήσουν συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων, ακόμη και όταν μια σειρά από εκθέσεις του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν πριν από τη διάσκεψη κατέστησαν σαφές πόσο κοντά είναι ο πλανήτης στην μη αναστρέψιμη κλιματική κατάρρευση.
Η κλίμακα του διχασμού μεταξύ των απεσταλμένων για το κλίμα οδήγησε τις συνομιλίες πέρα από την προθεσμία της Παρασκευής, με τους ακτιβιστές να κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι διαδραματίζουν «βαθιά παρεμποδιστικό» ρόλο εμποδίζοντας τις απαιτήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών.
Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία συγκρούσεων περιελάμβαναν αντιπαραθέσεις για το εάν όλα τα ορυκτά καύσιμα ή μόνο ο άνθρακας θα έπρεπε να αναφέρονται στο κείμενο της απόφασης και εάν θα δημιουργηθεί το ταμείο υποστήριξης για τις χώρες που πλήττονται από καταστροφές λόγω του κλίματος.
Το εξαιρετικά διχαστικό όσο και ουσιώδες ζήτημα της απώλειας και της ζημίας κυριάρχησε στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και πολλοί θεώρησαν ότι η επιτυχία της διάσκεψης εξαρτιόταν από το να συμφωνήσουν οι πλούσιες χώρες να ιδρύσουν νέο ταμείο.
Η σύνοδος κορυφής έγραψε ιστορία καθώς είναι η πρώτη ποτ είδε το θέμα της χρηματοδότησης απωλειών και ζημιών να μπαίνει επίσημα στην ατζέντα της COP27. Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά από ευάλωτες στο κλίμα χώρες πριν από 30 χρόνια..
Ζωντανεύοντας, λοιπόν, τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στις απώλειες και τις ζημιές στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δηλώσει, ήδη, από την Πέμπτη, ότι θα ήταν έτοιμη να υποστηρίξει το αίτημα της ομάδας G-77 των 134 αναπτυσσόμενων χωρών για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου αποζημιώσεων.
Η πρόταση χαιρετίστηκε από ορισμένες χώρες στον Παγκόσμιο Νότο, αν και οι ακτιβιστές αποδοκίμασαν την προσφορά ως «δηλητηριώδες χάπι», δεδομένου ότι το μπλοκ είπε ότι ήταν πρόθυμο να παράσχει βοήθεια μόνο στις «πιο ευάλωτες χώρες».
Οι πλούσιες χώρες αντιτίθενται εδώ και καιρό στη δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών και πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι η αποδοχή της ευθύνης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αγωγών από χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
Η τελική συμφωνία επετεύχθη μετά από τεταμένες διαπραγματεύσεις καθ′ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, με πολλούς αντιπροσώπους να έχουν εξαντληθεί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία γύρω στις 4 το πρωί της Κυριακής.