Στη γεωστρατηγική σημασία των πλωτών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και των διασυνδέσεων σε συνδυασμό με τον καταλυτικό ρόλο του LNG (υγροποιημένο αέριο) στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος, στο συνέδριο World LNG Summit.
Η Gastrade αναπτύσει το πρώτο τερματικό σταθμό της κατηγορίας αυτής, το FSRU της Αλεξανρούπολης. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του World Energy Summit, που φιλοξένησε ο ΔΕΣΦΑ στην Aθήνα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης (MOU) από 6 εταιρίες, τον ΔΕΣΦΑ, τη Βulgartransgaz, Transgaz, τη FGSZ, τον ICGB και τη Gastrade για την διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς αερίου των εμπλεκομένων χωρών και τη δημιουργία του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου.
Οπως επισήμανε ο κ. Σιφναίος στην ομιλία του, το FSRU της Αλεξανδρούπολης δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο.
Το Μνημόνιο αφορά στη δέσμευση των Διαχειριστών φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας ότι θα συνεργαστούν για την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν τη διασύνδεση και την αντίστροφη ροή σε υφιστάμενους αγωγούς, προκειμένου να γίνει εφικτή η μεταφορά αερίου από το FSRU της Αλεξανδρούπολης σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέχρι και την Ουκρανία.
Το FSRU θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο, το οποίο στη συνέχεια θα επανεριοποιείται και θα διοχετεύεται μέσω αγωγών.
Η ατζέντα έχει αλλάξει άρδην μετά την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο κ. Σιφναίος, τονίζοντας ότι τα πιο κρίσιμα ζητήματα πλέον είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και όχι η πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το ρόλο του LNG για τη διασφάλιση της επαρκούς τροφοδοσίας, καθώς και των απαραίτητων υποδομών για τη διακίνηση του.
Σχετικά με το FSRU της Αλεξανδρούπολης ο κ. Σιφναίος είπε ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023, δίνοντας έμφαση στη μεγάλη ανάγκη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, καθώς μειώνονται οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μέχρι σήμερα η μείωση των ρωσικών εξαγωγών αερίου έχει δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ένα σοβαρό έλλειμμα φυσικού αερίου, καθώς λείπουν τουλάχιστον 25 bcm ετησίως έως το 2030 και το έλλειμμα αυτό μπορεί να αναπληρωθεί μόνο με LNG.
Ας σημειωθεί τέλος ότι η Gastrade προωθεί δεύτερο FSRU στη Θράκη, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2025