Ως το τέλος του 2023 φαίνεται ότι θα παραμείνει σε ισχύ, ο ειδικός μηχανισμός παρακράτησης υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, ο οποίος απέφερε περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο του 202 που θεσμοθετήθηκε ως το τέλος του έτους.
Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ, όπως προκύπτει από πρόσφατη εισήγηση του Διαχειριστή ΑΠΕ προς τη ΡΑΕ σε σχέση με το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, της χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ. Ας σημειωθεί ότι ο ΔΑΠΕΕΠ διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο εισρέουν τα έσοδα από τον μηχανισμό καθώς και άλλοι πόροι, οι οποίοι στη συνέχεια καταβάλλονται από το Ταμείο ως επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων αποφασίστηκε ως ένα από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και κυρίως των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του Ιουλίου 2022 θα έχει δωδεκάμηνη διάρκεια, δηλαδή έως τον Ιούλιο του 2023. Εκτιμάται όμως ότι η διάρκειά του θα παραταθεί, καθώς οι τιμές του ηλεκτρισμού στην αγορά χονδρικής, παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου - και κατ΄επέκταση του ηλεκτρισμού- από την άνοιξη και μετά όταν η Ευρώπη θα αρχίσει εκ νέου να αποθεματοποιεί αέριο για τη χειμερινή περίοδο 2023-24.
‘Ετσι, τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΔΑΠΕΕΠ φαίνεται να σχεδιάζουν με βάση τη διατήρηση του εν λόγω μηχανισμού ως το τέλος του 2023, εκτός βέβαια αν υπάρξουν άλλες εξελίξεις.
Είναι χαρακτηρισιτικό ότι η ΡΑΕ στην απόφασηπροσδιορισμού της Χρέωση Βάσης για το ΕΤΜΕΑΡ αναφέρει ότι ο ΔΑΠΕΕΠ στην εισήγηση του προβλέπει ότι ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής μέρους του Εσόδου της Αγοράς Επόμενης Ημέρας θα ισχύσει έως το τέλος του 2023.
Ας σημειωθεί ότι το ΕΤΜΕΑΡ θα παραμείνει το 2023 αμετάβλητο στα 17 ευρώ/MWh
Στο πλαίσιο της εκτίμησης για τη διατήρηση του ειδικού μηχανισμού ως το τέλος του 2023, ο ΔΑΠΕΕΠ προσδιορίζει τις εκροές του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) παίρνοντας ως τιμή τα 85 ευρώ/MWh, που αποτελεί το πλαφόν για τα τα έσοδα των παραγωγών με ΑΠΕ. Επιπλέον η ΡΑΕ σχολιάζει στην απόφασή της ότι «οι εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ για τις εξελίξεις των εισροών και εκροών του Ειδικού Λογαριασμού ως το τέλος του 2023 βασίζονται σε επαρκώς τεκμηριωμένες παραδοχές». Παράλληλα η Αρχή επισημαίνει τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζουν τον ενεργειακό κλάδο στην Ευρώπη από το φθινόπωρο του 2021, καθώς και για την εγγενή δυσχέρεια για ακριβείς προβλέψεις, λόγω των συσχετισμών με τη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία.
Εξάλλου σύντομα αναμένεται να επιβληθεί ένας ακόμα έκτακτος “φόρος”, αυτή τη φορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, από τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη θεωρείται θέμα ημερών και θα αφορά στην στη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών προμήθειας ηλεκτρισμού από τον περασμένο Αύγουστο με υπολογισμό των ποσών ανά τρίμηνο. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από το μέτρο αυτό θα διοχευτευτούν επίσης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των ενεργειακών λογαριασμών των καταναλωτών.