H νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση από το πλαφόν τιμής στη χονδρική αγορά των πράσινων PPA, των μακροχρόνiων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ως τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα συζητείται στη Βουλή, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Η διάταξη έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κυρίως των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, των οποίων η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ έληξε στο τέλος του 2022 και έκτοτε είναι εκτεθειμένες στις τιμές χονδρικής όπως διαμορφώνονται στην αγορά.
Ας σημειωθεί ότι και η ΔΕΗ, που βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τον Τιτάνα για την υπογραφή συμβάσεων προμήθειας δεκαετούς διάρκειας, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει σύμβαση αν δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν τα πράσινα PPAs. Και τούτο γιατί οι νέες αυτές συμβάσεις, προβλέπουν ότι τα δυο πρώτα χρόνια, δηλαδή το 2023-2024 θα αφορούν λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ και στη συνέχεια οι βιομηχανίες θα τροφοδοτούνται από «πράσινη» ενέργεια, καθώς θα εισέρχονται στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει η ΔΕΗ σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαίδας.
Για την πρώτη διετία, οι βασικές αρχές των συμβάσεων θεωρείται ότι έχουν κλειδώσει, καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να εκτιμήσουν και να προβλέψουν τα κόστη της λιγνιτικής παραγωγής. Ομως για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, που είτε κατασκευάζονται υπάρχουν αρκετά ρίσκα και για τους δύο αντισυμβαλλόμενους. Για παράδειγμα, υπάρχει ο κίνδυνος τα έργα να μην είναι έτοιμα για να δώσουν παραγωγή στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για την οποία έχουν δεσμευτεί. Σε αυτή την περίπτωση ο παραγωγός δεν μπορεί να δώσει ρεύμα, ενώ ο αγοραστής θα χρειαστεί να βρεί προμηθευτή ηλεκτρισμού. Χρειάζονται αντισταθμίσεις, προβλέψεις, ειδικέςε λογιστικές απεικονίσεις κλπ. Παράλληλα φαίνεται ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και άλλοι μηχανισμοί, όπως το Green Pool, που θα επιδοτεί το κόστος του ρεύματος για τις ώρες που τα Φ/Β δεν παράγουν, ώστε να καλυφθούν και τα ρίσκα των αγοραστών, δηλαδή των βιομηχανιών που θα συμβληθούν με τη ΔΕΗ ή άλλο/άλλους παραγωγούς.