«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογική περίοδο», σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια.
Επισήμανε πως αν δει κάποιος την περιοχή σαν σύνολο και τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένας κόμβος ενέργειας για να συνδέσει την Ευρώπη και την Αφρική, να φέρει χώρες μαζί, μέσω συνεργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προσέθεσε πως οι διαφορές αν επιλυθούν -ή όταν επιλυθούν- ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.
Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή», υπογράμμισε.
Οι αρχικές τοποθετήσεις
Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας στην αρχή της συνάντησης, η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. «Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσιγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».
«Ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος που ξεκινά τώρα αποτελεί την τελική φάση μιας συνεργασίας των ειδικών μας που διαρκεί εδώ και καιρό. Θα συζητήσουμε για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς νόμου και την αντιτρομοκρατία, ανθρωπιστικές προκλήσεις, περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις των λαών. Θα κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο, ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά ζητήματα. Αυτές οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την ευρύτερη περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά υπάρχουν όμως πολλά νέα γεγονότα που έχουν συμβεί από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πάρα πολύ σημαντική όταν συνέβη. Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες, με σκοπό να φτάσουμε σε επίπεδα πριν προ πανδημίας».
Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και τόνισε ότι αυτός ο διάλογος σίγουρα αντικατοπτρίζει τη συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες για πάνω από 20 χρόνια. Όπως είπε μεταξύ άλλων: «Εχουμε εκπροσώπους εδώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το τμήμα του εμπορίου, εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας. Οι σημερινές λοιπόν συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που αφήσαμε τον 3ο Στρατηγικό Διάλογο, το 2021. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τότε. Έχουμε βελτιώσει τις σχέσεις άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Επιτρέπουμε στους στρατιώτες μας πλέον να κάνουν μαζί ασκήσεις σε διαφορετικές χώρες. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος ουσιαστικά στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Έχουν γίνει επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στην περιοχή της Σούδας.
Επίσης, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τη δράση του ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, η Ελλάδα βοήθησε πάρα πολύ και πάρα πολύ γρήγορα κιόλας στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής που έγινε στην Τουρκία. Από εκεί ήρθα κιόλας… αμέσως στείλατε ανθρώπους για να βοηθήσουν κι εσείς νομίζω ότι ήσασταν ο πρώτος ΥΠΕΞ που ταξίδεψε κι επισκέφθηκε την Τουρκία έξι μέρες μετά κι εγώ πήρα το ίδιος ακριβώς δρομολόγιο με το ίδιο ελικόπτερο που πήρατε κι εσείς για να φτάσω. Όπως είδε κι εσύ αυτή την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το τι συνέβη. Θυμάμαι Νίκο πως υποσχέθηκες ότι η Ελλάδα σίγουρα θα βοηθήσει την Τουρκία, πως θα αυξηθεί η διμερής συνεργασία λέγοντας όπως είπες κι εσύ συγκεκριμένα “δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό καταστροφικό για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας”. Είναι μία σημαντική στιγμή σε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου».
«Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν μοντέλο για την περιοχή»
Ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε: «Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και για άλλες περιφερειακές προτεραιότητες, όπως την καθαρή ενέργεια για παράδειγμα. Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, πλέον παράγουν σχεδόν το 50% των ενεργειών που χρειάζεται η Ελλάδα και έχετε δείξει μία εξαιρετική πρόοδο. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και η ασφάλεια, η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, μειώνεται η εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η Ελλάδα ανοίγεται στην ενεργειακή αγορά. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία εξαρτιόταν κατά 90% από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τώρα πλέον με τους δικούς σας αγωγούς φυσικού αερίου μπορεί να εισάγει σχεδόν το 100% από τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.
Η φιλία μας είναι μια σχέση η οποία εξελίσσεται συνεχώς
Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί ζουν στην Ελλάδα ή επισκέπτονται την Ελλάδα μαζί με τον δικό μας κιόλας πρόεδρο, ο οποίος χαριτολογώντας ονομάζει τον εαυτό του Μπαϊντενόπουλο. Είναι δύο χώρες οι οποίες έχουν στενή σχέση. Ακούνε τις μουσικές τους, βλέπουν τις ίδιες ταινίες, τρώνε το ίδιο φαγητό και θέλουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας ανάμεσα στα πανεπιστήμια για να μπορούν να γίνονται ανταλλαγές φοιτητών. Τριάντα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν έρθει στην Ελλάδα για να κάνουν συνεργασίες με τα εγχώρια πανεπιστήμια και θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των φοιτητών σε 100 χιλιάδες φέτος, οι οποίοι θα μπορέσουν να κάνουν ανταλλαγές σπουδών. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ θελκτικός προορισμός για ανταλλαγές πολιτισμού. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περιγράψουμε έτσι την Ελλάδα αλλά και τη χώρα μας επίσης, γιατί και εμείς αγαπάμε τον πολιτισμό. Η φιλία μας είναι μια σχέση η οποία εξελίσσεται συνεχώς και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον και για τους δυο μας. Οπότε είμαι σίγουρος πως ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προχωρήσει αυτές τις προσπάθειες ακόμα παραπέρα και θα κάνει την περιοχή καλύτερη για όλο τον κόσμο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Αυτό είναι προς όφελος όλου του κόσμου».