Θέση στο ζήτημα των ημερών πήρε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Όπως είπε, ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ισχυρισμούς ότι το Κατάρ επιδιώκει να αγοράσει επιρροή στο κοινοβούλιο είναι «πολύ, πολύ ανησυχητικό», καθόσον, μάλιστα, οι υπουργοί του μπλοκ ζήτησαν πλήρη έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς.
Η βελγική αστυνομία συνέλαβε ως γνωστόν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή -ήδη, προφυλακίστηκε- και κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια πολιτικών το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας που αφορά αξιώσεις κατά της διοργανώτριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και κορυφαίων εκπροσώπων της ΕΕ.
«Δεν είμαι δικαστής, υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Σίγουρα, τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά, πολύ, πολύ ανησυχητικά. Αντιμετωπίζουμε κάποια γεγονότα, κάποια γεγονότα που σίγουρα με ανησυχούν», δήλωσε επί λέξει ο Μπορέλ, ο οποίος ήταν πρόεδρος του κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2007. «[Εμείς] πρέπει να ενεργούμε σύμφωνα όχι μόνο με τα γεγονότα αλλά και με… απόδειξη. Δεν μπορώ να προχωρήσω πέρα από τις δηλώσεις του δικαστικού σώματος. Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε πως πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες», πρόσθεσε, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Πρόκειται για ένα απίστευτο περιστατικό που πρέπει τώρα να διευκρινιστεί χωρίς “αν” και “αλλά” με την πλήρη αυστηρότητα του νόμου», δήλωσε η Ανναλένα Μπάερμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. «Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης, επομένως αυτό πρέπει να προκαλέσει συνέπειες σε διάφορους τομείς», εξήγησε. «Πάνω από όλα [χρειάζεται] πλήρης διευκρίνιση, αλλά δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό».
Βέλγος δικαστής απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερα άτομα που δεν κατονομάστηκαν (αλλά όλοι τα ξέρουν πια) για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά». Το σκάνδαλο έχει, ήδη, πυροδοτήσει επίσημες παραιτήσεις και την αναστολή της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για τη χορήγηση απαλλαγής από τη βίζα των υπηκόων του Κατάρ στο μπλοκ, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Ο Γιαν Λίπαβσκι, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «το περιφρονεί με όλους τους δυνατούς όρους» όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς. «Είναι απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε μορφή διαφθοράς και χαίρομαι που η βελγική αστυνομία μπόρεσε να δράσει γι' αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. «Φυσικά, η σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ ή των ευρωπαϊκών χωρών και του Κατάρ πρέπει να οικοδομηθεί σε ένα σύνολο πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων», πρόσθεσε. «Λοιπόν, ας δούμε τι [έχει] συμβεί». Ενώ οι ύποπτοι δεν κατονομάστηκαν από τους ανακριτές, η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα, παύθηκε από τα καθήκοντά της στο νομοθετικό σώμα καθώς και από τη συμμετοχή της στο ΠΑΣΟΚ.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα, πρέπει όλοι να το σεβαστούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. Η Ντόχα, βεβαίως, έχει απορρίψει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά…