Αύξηση 6% παρουσίασαν οι τιμές ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών και άλλων χρεώσεων, για τους οικιακούς καταναλωτές τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της Ευρώπης, που οι τιμές αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, η τιμή του ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν υψηλότερη του μέσου όρου, τόσο των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, όσο και σε σχέση με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη μηνιαία έρευνα που δημοσιοποίησε χθες ο οργανισμός ΗΕΡΙ, μία έρευνα που διενεργείται σε συνεργασία της VaasaETT με τις ενεργειακές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, με στοιχεία από 33 χώρες.
Η αύξηση των τιμών για το περίπου 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αποδίδεται στη μείωση του ύψους της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, που έπεσε στα 40 ευρώ/MWh από 330 ευρώ/MWh κατά την αιχμή της ενεργειακής κρίσης. Αναφέρει παράλληλα η έρευνα ότι η μείωση της επιδότησης είναι αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του ηλεκτρισμού, σε συνέχεια της μεγάλης μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου.
Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά τον Φεβρουάριο, με βάση τη ΗΕΡΙ, διαμορφώθηκε στα 30,19 λεπτά/Kwh, (συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών, δικτύων κλπ) έναντι 28,26 λεπτών/KWh του μέσου όρου στην ΕΕ-27 και 26,60 λεπτών/Kwh ευρύτερα στην Ευρώπη (33 χώρες).
Τη μεγαλύτερη αύξηση, 9%, στις οικιακές τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο παρουσίασε η Γαλλία, ακολουθούμενη από την Ισπανία, όπου η τιμή αυξήθηκε κατά 8% και τη Βρετανία (Λονδίνο) με αύξηση 3%
‘Oλα τα κράτη που παρακολουθεί η έρευνα της HEPI εφήρμοσαν διάφορα σχήματα στήριξης της τιμής για τους καταναλωτές. Η κορύφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζεται τον Οκτώβριο, στις 343 μονάδες σύμφωνα με τον δείκτη που χρησιμοποιεί η ΗΕΡΙ. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 294 μονάδες, παραμένει πάντως κατά πολύ υψηλότερα από τις 164 μονάδες του Δεκεμβρίου 2021, μία περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή κρίση είχε ήδη ξεκινήσει και οι τιμές είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, τα τιμολόγια ρεύματος στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 19% και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου κατά 20%.
Οι ακριβότερες πόλεις για οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη είναι το Λονδίνο, η Ρώμη και η Πράγα, ενώ το Βελιγράδι, η Βουδαπέστη και η Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) σε ονομαστικούς όρους έχουν τις χαμηλότερες τιμές. Γενικότερα οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να παρουσιάζουν τιμές ρεύματος κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου, με εξαίρεση τη Τσεχία και τη Λετονία που έχουν τιμές άνω του μέσου όρου της ΕΕ
Μεγάλες μειώσεις στις τιμές ρεύματος Φεβρουαρίου παρουσίασαν η Σουηδία (-28%), η Ιταλία και η Εσθονία (-25%), η Φιλανδία (-24%) στη ακολουθούμενη από τη Δανία (-23%). Οι μειώσεις αυτές αντανακλούν την πτώση στην τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά, ως αποτέλεσμα της “βουτιάς” στις τιμές του φυσικού αερίου και της μείωσης της ζήτησης, τόσο εξ αιτίας των ασυνήθιστα ήπιων καιρικών συνθηκών όσο και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο Φεβρουάριος ήταν ο τέταρτος κατά σειρά μήνας που η μέση τιμή ρεύματος στην Ευρώπη μειώθηκε και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να υποχωρούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.