To νέο “Εξοικονομώ κατ' οίκον” ετοιμάζει την περίοδο αυτή το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με στόχο να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες από τις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αλλαγές στα εισοδηματικά κλιμάκια των δικαιούχων, με ενδεχόμενη κατάργηση του πολύ υψηλού κλιμακίου για τα νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα ως 80.000 ευρώ αλλά και αλλαγές όσον αφορά στο ύψος των ενισχύσεων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές
Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και ενισχύει έργα όπως οι παρεμβάσεις για την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα σύγχρονα ενεργειακά, η τοποθέτηση μονώσεων, η αλλαγή των συστημάτων θέρμανσης μέχρι του συνολικού ποσού των 15.000 ευρώ.
Η νέα εκδοχή του, που αναμένεται να “τρέξει” από τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και προς τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί κονδύλια ύψους 260 εκατ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί αν συνυπολογιστεί ο “κουμπαράς” που δημιουργείται από την αποπληρωμή των δανείων του προηγούμενου προγράμματος. Με βάση τον τρόπο που τρέχουν οι “επιστροφές” από τα δάνεια εκτιμάται ότι συνολικά μπορεί να διαμορφωθεί ένα “ταμείο” ύψους 80 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία διαδικασία, που προβλέπεται από τον αρχικό σχεδιασμό του “Εξοικονομώ” και περιλαμβάνεται στις συμβάσεις με τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η πρώτη φάση του “Εξοικονομώ”, της περιόδου 2007-2014, συγκέντρωσε πάνω από 75.000 αιτήσεις. Για τις 50.000 έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις υπαγωγής, ενώ εκκρεμούν πάνω από 25.000 αιτήσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις. Αυτές θα εξεταστούν με το νέο πρόγραμμα, ενώ όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου δεν υπάρχει ενδεχόμενο να απενταχθεί αίτηση για την οποία έχει εκδοθεί απόφαση υπαγωγής, εξ αιτίας των αλλαγών στις προδιαγραφές του προγράμματος.
Αν και ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και το όλο θέμα βρίσκεται υπό εξέταση, ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί το υψηλό εισοδηματικό κλιμάκιο, βάσει του οποίου δικαιούχοι του προγράμματος ήταν νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα ως 60.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα ως 80.000 ευρώ ετησίως. Για την κατηγορία αυτή προβλεπόταν επιδότηση 15% του έργου και χορήγηση άτοκου δανείου για το υπόλοιπο.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, προκύπτει ότι έτσι ή αλλιώς στην υψηλή κατηγορία δεν είχαν υποβληθεί παρά ελάχιστες αιτήσεις , γύρω στις 400-500.
Από την άλλη πλευρά, οι δύο επόμενες κατηγορίες και κυρίως η χαμηλή, για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ ετησίως ατομικό και 20.000 ευρώ ετησίως οικογενειακό ήταν εκείνες για τις οποίες υποβλήθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις σε μία αναλογία περίπου 60 – 40 υπέρ της χαμηλής, σε σχέση με την μεσαία, που αφορούσε σε ετήσια εισοδήματα ως 40.000 ευρώ ατομικό ή 60.000 ευρώ οικογενειακό.
Η επιδότηση για το μεσαίο κλιμάκιο έφθανε στο 35% και για το υπόλοιπο προβλεπόταν άτοκο δάνειο.
Η χαμηλή κατηγορία είχε και τη μεγαλύτερη επιδότηση, στο 70% της αξίας του έργου- επιχορήγηση που μάλλον θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω-, ενώ για το υπόλοιπο ποσό ο δικαιούχος μπορούσε να πάρει άτοκο δάνειο από τις τράπεζες.
Η κατηγορία αυτή είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο παρελθόν, καθώς θεωρείται ότι άτομα με πραγματικό εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο είναι δύσκολο ως απίθανο να προβούν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους. Γι' αυτό και επικρίθηκε από πολλούς ότι ουσιαστικά επιβράβευσε άτομα με μεγαλύτερα εισοδήματα που όμως δήλωναν λιγότερα. Η αδυναμία αυτή του προγράμματος, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να διορθωθεί ούτε στο επόμενο, αφού το υπουργείο ΠΑΠΕΝ δεν μπορεί να προβεί σε τέτοιου είδους ελέγχους, οι οποίοι αποτελούν αντικείμενο του υπουργείου Οικονομικών.
Τέλος, όσον αφορά το πότε θα τρέξει το νέο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μάλλον θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμα..,αφού προϋπόθεση δεν είναι μόνον να οριστικοποιηθούν οι τροποποιήσεις στις προδιαγραφές από το υπουργείο Παραγωγικής Αναυγκρότησης αλλά να τρέξουν και οι διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ, να βγεί η νέα πρόσκληση, να συσταθούν οι Επιτροπές Παρακολούθησης, να γίνει η πρόσκληση προς τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν κλπ
Μανταλένα Πίου