Σε ελαφρώς χαμηλότερα ή περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο αναμένεται να κινηθούν τον Απρίλιο τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές σήμερα, αργά το βράδυ.
Η τιμή του φυσικού αερίου TTF για τις παραδόσεις Απριλίου, κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο ολλανδικό hub, από τις αρχές Μαρτίου ως την Παρασκευή 17/3 παρέμεινε σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 40 ευρώ/MWh, σε μία οριακά χαμηλότερη κλίμακασε σχέση με τον πρoηγούμενο μήνα. Επιπλέον η τιμή των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώθηκε στις 17/3 στα 88, 4 ευρώ/τόνο, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες φλέρταρε με τα 100 ευρώ/τόνο.
Ας σημειωθεί ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας αντανακλά την τιμή του αερίου TTF όπως αυτή διαμορφώνεται τον προηγούμενο μήνα για τα συμβόλαια παράδοσης του επόμενου μήνα, εν προκειμένω τις τιμές συμβολαίων παράδοσης Απριλίου, όπως διακυμάνθηκαν τον Μάρτιο.
Η τελική τιμή στο τιμολόγιο ρεύματος του καταναλωτή θα εξαρτηθεί πάντως από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ως το τέλος του μήνα.
Εκτός της τιμής αερίου ΤΤF, ένας παράγων που θα μπορούσε να επηρεάσει πτωτικά τις χρεώσεις των προμηθευτών είναι ότι από 1ης Απριλίου εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός για την έκτακτη εισφορά, στο 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής έναντι των 10 ευρώ/MWh, που ισχύει ως το τέλος του μήνα. Με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου το ύψος της εισφοράς υπολογίζεται κάτω από τα 2,5 ευρώ/MWh. Aξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο μήνα στελέχη της αγοράς, εκτιμούσαν ότι, το συνολικό κόστος της έκτακτης εισφοράς των 10 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή συν τα επιπλέον 2,5 ευρώ/MWh για το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού, που προστίθενται στην τιμή του αερίου ηλεκτροπαραγωγής, επιβάρυναν τη χονδρική τιμή του ρεύματος κατά τουλάχιστον 25 ευρώ/MWh.
Εν τω μεταξύ, η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στο χρονικό διάστημα από 1-17 Μαρτίου είχε μειωθεί κατά 19,3% σε σχέση με τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου, η οποία επίσης ήταν μειωμένη κατά 18,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αποτυπώνοντας την αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου.
Για σήμερα, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 146,16 ευρώ/MWh (+19%), με τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος να πρωταγωνιστούν στο μείγμα του διακινούμενου ηλεκτρισμού με μερίδιο 31,3%, μία ακόμα ένδειξη ότι οι τιμές στην εγχώρια αγορά παραμένουν από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς προωθεί αυτόματα τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας προς την πιο ακριβή αγορά.
Η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο στο εγχώριο μείγμα φθάνει στο 29%, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώνεται στο 24,2%. Η παραγωγή από τα λιγνιτικά εργοστάσια περιορίζεται στο 8,2% και από τα υδροηλεκτρικά σε μόλις 2,7%.
Ο όγκος των συναλλαγών ηλεκτρισμού κυμαίνεται επίσης σε περιορισμένα επίπεδα στις 256,19 GWh, αυξημένος κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, μία άνοδος όμως αναμενόμενη, καθώς κατά κανόνα η αργία της Κυριακής συνοδεύεται με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας παρουσιάζει αύξηση της ζήτησης.
Στα τιμολόγια Μαρτίου, η κρατική επιδότηση ανερχόταν στα 4 λεπτά/KWh για κατανάλωση ως 500 Kwh τον μήνα. Ως τώρα διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης ήταν να διατηρήσει μέσω των επιδοτήσεων τα τιμολόγια ηλεκτρισμού σε μία κλίμακα μεταξύ 15-19 λεπτά/KWh. Στην περίπτωση που οι προμηθευτές ανακοινώσουν μία αισθητή μείωση των χρεώσεων είναι πολύ πιθανόν η επιδότηση να μειωθεί.
‘Αλλωστε και τα έσοδα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τον σκοπό αυτό μειώνονται σημαντικά. Οι πόροι από τον Μηχανισμό Παρακράτησης Εσόδων των παραγωγών, το λεγόμενο πλαφόν, έπεσαν κάτω από το μισό, στο χρονικό διάστημα από 1-16 Μαρτίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του Φεβρουαρίου, λόγω της πτώσης στις τιμές χονδρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) από το πλαφόν ήταν 31.703.652 ευρώ κατά την περίοδο από 1-16 Μαρτίου, έναντι 76.300.014 ευρώ (1-16 Φεβρουαρίου). Ο Μηχανισμός είναι από τους βασικούς τροφοδότες του ΤΕΜ, το οποίο χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις.
Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν συνεισέφερε στο κόστος επιδοτήσεων του Μαρτίου και δεν αναμένεται να συμβάλει ούτε τον Απρίλιο.
Τέλος, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στην πορεία που θα έχουν από εδώ και πέρα οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο ανεφοδιασμού των αποθηκών της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής πάντως, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του Μαϊου και του Ιουνίου κινούνται στην κλίμακα των 43-44 ευρώ/MWh.