Οι εταιρείες κρυπτογραφικών νομισμάτων προσπαθούν να βρουν ιδρύματα για να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές μετά την κατάρρευση της Signature Bank και της Silvergate Capital, δύο δανειστές που ήταν φιλικοί προς τις εταιρείες ψηφιακών νομισμάτων. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν στραφεί σε φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα ελβετικές τράπεζες, κατακλύζοντάς τις με αιτήματα για τραπεζικές υπηρεσίες. Συνήθως, η εν λόγω βιομηχανία δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες από παραδοσιακούς δανειστές, οι οποίοι δεν θέλουν να αγγίξουν οτιδήποτε δεν έχει σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει εταιρείες blockchain και crypto, οι οποίες αντ′ αυτού έπρεπε να απευθυνθούν σε εξειδικευμένες τράπεζες. Αλλά, με δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές, μαζί με την SVB, πλέον εκτός κάδρου , οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν στραφεί στην Ελβετία, η οποία έχει προσπαθήσει να διαφημιστεί ως κόμβος κρυπτονομισμάτων με σταθερή ρύθμιση. «Έχουμε κατακλυστεί από αιτήματα», δήλωσε σύμβουλος ιδιωτικής ελβετικής τράπεζας. Ο σύμβουλος είπε τη Δευτέρα μετά το τέλος της Silvergate και της Signature Bank, ο ιδιωτικός δανειστής είχε περισσότερα αιτήματα σε μια μέρα από ποτέ…
Η αναζήτηση «συνεργατών» στην Ελβετία προέκυψε παρά την αναταραχή στον ελβετικό τραπεζικό τομέα μετά την Credit Suisse, που έφθασε στο χείλος του γκρεμού και τελικά εξαγοράστηκε από την UBS σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της ρυθμιστικής αρχής για τον περιορισμό της επίπτωσης σε άλλους δανειστές. Το όλο θέμα βεβαίως έχει θέσει τη φήμη της Ελβετίας ως σταθερού χρηματοοικονομικού κόμβου σε κίνδυνο, αλλά δεν πτόησε τις εταιρείες crypto. Ο ίδιος σύμβουλος είπε ότι «το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει» όσον αφορά τις εταιρείες αυτές, που εξακολουθούν να χρειάζονται τραπεζικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι βλέπουν το περιστατικό της Credit Suisse ως έναν «ατυχή και μόνο κίνδυνο» με μια μεμονωμένη τράπεζα.
Ο Dominic Castley, επικεφαλής μάρκετινγκ στη Sygnum, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας που επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση εταιρειών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ότι εντείνεται το ενδιαφέρον. «Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς εκτυλίχθηκαν τα τρέχοντα γεγονότα του τραπεζικού κλάδου, είδαμε σημαντική αύξηση των ερωτήσεων σχετικά με την ενσωμάτωση από διάφορες διεθνείς τοποθεσίες», είπε ο Castley, προσθέτοντας ότι η τοποθεσία της Sygnum τόσο στην Ελβετία όσο και στη Σιγκαπούρη είναι ελκυστική για τις εταιρείες. Η Sygnum διαθέτει ελβετική τραπεζική άδεια και άδεια παροχής υπηρεσιών κεφαλαιαγοράς στη Σιγκαπούρη, που την θέτει υπό την αρμοδιότητα των ρυθμιστικών αρχών. Ένας άλλος σύμβουλος εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με έδρα την Ελβετία, είπε ότι ήταν «πολύ περισσότερες εισροές από πελάτες των ΗΠΑ» σε ελβετικές τράπεζες.
Στέλεχος ευρωπαϊκής εμπορικής εταιρείας, εν τω μεταξύ, είπε ότι η εταιρεία τους έβλεπε «οντότητες που δεν εδρεύουν στην Ευρώπη» να κάνουν έρευνες για νέες τραπεζικές σχέσεις. Το στέλεχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε ότι αυτές οι εταιρείες περιλαμβάνουν αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου που εστιάζονται στην κρυπτογράφηση.
Ο Castley, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον «προέρχεται κυρίως από επενδυτές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και έργα blockchain που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους σε κρυπτογράφηση με έναν αξιόπιστο Ελβετό εταίρο όπως η Sygnum Bank». Ο άλλος μεγάλος δανειστής της Ελβετίας που ασχολείται με τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείωn, η SEBA Bank, αποφεύγει να τοποθετηθεί.
Μια εξήγηση του γιατί οι εταιρείες αναζητούν ελβετικές τράπεζες είναι ο κανονισμός της χώρας που καλωσορίζει τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων οι οποίες χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας. Η χώρα έχει δημιουργήσει αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν «Crypto Valley» στην περιοχή Zug, λίγο έξω από την ελβετική πρωτεύουσα Ζυρίχη, όπου έχουν εγκατασταθεί νεοφυείς επιχειρήσεις και πιο καθιερωμένες εταιρείες ψηφιακών νομισμάτων. Το 2021, η κυβέρνηση εισήγαγε έναν κανονισμό για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «τεχνολογία κατανεμημένης ηλεκτρονικής εγγραφής» ή blockchain, η οποία προήλθε από το κρυπτονόμισμα bitcoin αλλά έκτοτε έχει εξελιχθεί. Ο Thierry Arys Ruiz, Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας blockchain AgAu.io, δήλωσε ότι η Ελβετία είναι «πιο σταθερή» και υπάρχει «περισσότερη βεβαιότητα για το ποιοι είναι οι κανόνες».