Οι "μικροπωλητές" είχαν κέρδη άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μαζική πώληση τραπεζικών μετοχών μέχρι το τέλος Μαρτίου, το μεγαλύτερο απροσδόκητο κέρδος από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Ortex.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την εγχώρια ανταγωνίστρια UBS ήταν ο τίτλος ενός χαοτικού μήνα για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Οι φόβοι για μετάδοση οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι απώλειες επιδεινώθηκαν από την περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι ανοικτές πωλήσεις είναι η πρακτική του δανεισμού ενός περιουσιακού στοιχείου και της πώλησής του με την ελπίδα να το αγοράσουμε ξανά σε χαμηλότερη τιμή, να βάλουμε στην τσέπη τη διαφορά και να επωφεληθούμε από τη μείωση της αξίας του. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που βραχυκυκλώνουν τραπεζικές μετοχές είχαν συνολικά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη 7,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του Μαρίου, σύμφωνα με την Ortex. «Τα στοιχεία της ORTEX δείχνουν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας για τους "short sellers" στον τραπεζικό τομέα από το οικονομικό κραχ του 2008», δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο συνιδρυτής της εταιρείας Peter Hillerberg.
Όσοι έβαλαν σύντομα στοιχήματα έναντι της αποτυχημένης SVB είδαν μη πραγματοποιηθέντα κέρδη συνολικού ύψους άνω των 1,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η τράπεζα First Republic με έδρα την Καλιφόρνια σημείωσε κέρδη από short sellers σχεδόν 848 εκατομμύρια δολάρια καθώς οι μετοχές της είχαν βυθιστεί κατά 89% μέσα στο Μάρτιο.
Η «συνθηκολόγηση» της Credit Suisse έκανε όσους είχαν αρνητικές θέσεις έναντι της μετοχής της τράπεζας στο ελβετικό χρηματιστήριο περίπου 610 εκατομμυρίων δολαρίων σε κέρδη τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ortex, με συνολικά 683,6 εκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από σορταρίσματα στις μετοχές της που είναι εισηγμένες στην Ελβετία και στις ΗΠΑ.
Το φαινόμενο «κυματισμού» της τραπεζικής κρίσης κατέλαβε επίσης τη μετοχή της Deutsche Bank παρά την απουσία οποιουδήποτε ευδιάκριτου καταλύτη , κάτι που ώθησε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώσει δημόσια ότι ο δανειστής είναι μια «πολύ κερδοφόρα τράπεζα» και ότι «δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας». Η μετοχή της Deutsche απέδωσε 39,9 εκατομμύρια δολάρια για τους short sellers τον Μάρτιο. «Οι δανειακές μετοχές της DBK αυξήθηκαν κατά 496% τον Μάρτιο, μεγάλο μέρος από αυτό στο τέλος του μήνα, όταν η τιμή της μετοχής ανέβηκε, γεγονός που προκάλεσε την απώλεια ορισμένων από τα κέρδη των ανοικτών πωλητών», είπε η Ortex, προσθέτοντας ότι εκτιμά πως λίγο πάνω από το 5% των μετοχών της τράπεζας με ελεύθερη διασπορά είναι επί του παρόντος «short».