Tην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνδυασμό με πρόβλεψη για χρηματοδοτική στήριξη τόσο των ευρωπαϊκών δικτύων όσο και των διασυνδέσεων με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και επιτάχυνση της αδειοδότησης αναμένεται να προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Στη σύνοδο κορυφής, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, στην προοπτική να μεταφέρεται πράσινο ρεύμα μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Ας σημειωθεί ότι ήδη οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν πως οι στόχοι που έχουν τεθεί για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα ως το 2050 δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν μόνον με την εντός Ευρώπης εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης. Στο πλαίσιο αυτό ήδη προωθούνται έργα για την εισαγωγή πράσινης ενέργειας και υδρογόνου από την Αφρική.
Ωστόσο, για να γίνει η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Αφρική στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθούν οι υποδομές των δικτύων μεταφοράς στα Δυτικά Βαλκάνια και να αυξηθεί το δυναμικό των διασυνδέσεων με την Ιταλία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει προετοιμάσει σχετικό έγγραφο το οποίο τονίζει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης. Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού άνθρακα». Το έγγραφο εστιάζει στη βελτίωση των διασυνδέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την παραγωγή από άνθρακα, καθώς και στην ανάγκη ταχύτερης διαδικασίας αδειοδότησης αλλά και στη θέσπιση μίας «ευρωπαϊκήςχρηματοδοτικής διευκόλυνσης» για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του δικτύου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπει τεπενδύσεις 5 δισεκατ. ευρώ ως το 2030 με στόχο την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου από τα 17 σε 28 GW στο εσωτερικό της χώρας, ενώ σε συνεργασία με αντίστοιχο ιταλικό Διαχειριστή, την TERNA,προωθεί την αύξηση της ονομαστικής μεταφορικής ικανότητας της υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας στα 1.000 MW, τριπλασιάζοντας το υφιστάμενο περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, στα 1.500 MW. Στον προγαμματισμό του Διαχειριστή έχει ενταχθεί νέα διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ονομαστικής ικανότητας μεταφοράς 1.600 MVA.Το έργο μπορεί να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά τουλάχιστον 200 MW και στις δύο κατευθύνσεις.
‘Οσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αφρική, ήδη έχει δρομολογηθεί το πρότζεκτ GRECY, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου,για τη σύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδας με παράλληλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ, αιολικών και φωτοβολταϊκών. Διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο προωθεί και η εταιρία Eunice, μέσω του σχεδίου GAP.