Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει τη σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων, τα λεγόμενα «F-gases». Αυτά τα F-αέρια περιέχουν όλα φθόριο και είναι ισχυρά αέρια θερμοκηπίου. Ανάμεσα στα λεγόμενα «F-αέρια» είναι το εξαφθοριούχο θείο (συντομία: SF6 ), ένα αέριο που χρησιμοποιείται συνήθως στους ηλεκτρικούς διακόπτες κυκλωμάτων μεγάλων εγκαταστάσεων δικτύων λόγω των χημικών του ιδιοτήτων ως μονωτή. Οι διακόπτες αυτοί καλύπτουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Παίζουν παρόμοιο ρόλο με τις ασφάλειες που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρική εγκατάσταση ενός σπιτιού, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη κλίμακα. Σε κοινή επιστολή, ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας χαιρετίζει τη σταδιακή κατάργηση του SF6, αλλά προειδοποιεί επίσης ότι μια ανεπαρκής σταδιακή κατάργηση θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.
Τον Απρίλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια μεταρρύθμιση του κανονισμού της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ-27 αναπτύσσουν τώρα τις αντίστοιχες θέσεις τους σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της διαπραγμάτευσης μιας τελικής συμφωνίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει τη διαπραγματευτική του εντολή αυτή την Τετάρτη.
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία υποστηρίζει πλήρως τη φιλοδοξία της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φθοριούχων αερίων», συμπεριλαμβανομένου του εξαφθοριούχου θείου ή του SF6 . Αλλά η σταδιακή κατάργησή του πρέπει να γίνει με σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να κλιμακώσει την παραγωγή λύσεων χωρίς το εν λόγω αάεριο και ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων μπορούν να συνεχίσουν την ασφαλή λειτουργία της υπάρχουσας υποδομής δικτύου μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής της.
Σε κοινή επιστολή, ένας μεγάλος συνασπισμός περισσότερων από 60 οργανισμών , που ηγείται της στρατηγικής της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του ενεργειακού τομέα, παροτρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ψηφίσουν έναν κατάλληλο κανονισμό για τα φθοριούχα αέρια που θα διασφάλιζε τις ανάγκες της Ευρώπης για ταχεία και συνεχή επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.
Οι οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει για εντολή διαπραγμάτευσης για τον κανονισμό της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια που:
-«…εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα διαφορετικών λύσεων υψηλής τάσης χωρίς SF6 .
Μέχρι το 2030 η ΕΕ θέλει να εγκαταστήσει και να συνδέσει 750 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος. Για να επιτύχουν αυτές τις φιλοδοξίες, οι διαχειριστές συστημάτων απαιτούν σταθερή, ασφαλή και ανταγωνιστική παροχή ηλεκτρικού εξοπλισμού χωρίς SF6. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εγκαίρως και με οικονομικά αποδοτικό τρόπο – και να παρέχουν αξιόπιστα ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιώτες και βιομηχανικούς καταναλωτές. Πολλές τεχνολογίες υψηλής τάσης χωρίς SF6 είναι ήδη διαθέσιμες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση, επιτρέποντας όλες τις εναλλακτικές λύσεις έναντι του SF6 για να χρησιμοποιηθεί. Μόνο αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ενεργειακή μετάβαση».
-«…συντηρεί τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης σε λειτουργία.
Ο εξοπλισμός που είναι ήδη εγκατεστημένος σήμερα θα πρέπει να παραμείνει επισκευάσιμος και συντηρήσιμος μέχρι το τέλος της σχεδιασμένης διάρκειας ζωής του που μπορεί να είναι έως και 50 χρόνια. Αυτό απαιτεί ότι τα ανταλλακτικά που περιέχουν SF6 πρέπει κατ' εξαίρεση να επιτρέπονται για αυτά τα στοιχεία. Ο περιορισμός της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών θα προκαλέσει τεράστιους χρόνους διακοπής λειτουργίας και θα οδηγήσει σε πρόωρη αποσυναρμολόγηση εξοπλισμού δικτύου που λειτουργεί σωστά. Αυτό θα υπονόμευε τους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα και την ενέργεια, θα δημιουργήσει σημαντικούς όγκους αποβλήτων και θα οδηγήσει σε υψηλό πρόσθετο κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων».