«Θα χρειαστούν χρόνια» για να επανέλθουν οι τιμές της ενέργειας στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε στο BBC ο Francesco Starace επικεφαλής της Enel μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο.
Όπως είπε η μείωση των τιμών εξαρτάται από νέες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες και οι αντλίες θερμότητας. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν νέες προμήθειες.
Ο Starace ανέφερε ότι η εταιρεία του, η οποία παράγει και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, προσπάθησε να προστατεύσει τους 20 εκατομμύρια ευρωπαίους πελάτες της από την αστάθεια της αγοράς ενέργειας φέτος. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τηρήσει τις συμβάσεις σταθερής τιμής που είχε συμφωνήσει.
Η διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πελατών θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στην εταιρεία απ’ ότι ένα πλήγμα στα αποτελέσματα ενός έτους. Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας πουλά ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 70 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες.
Ωστόσο, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Enel σχεδιάζει να εγκαταλείψει πολλές από αυτές τις χώρες, καθώς επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, έως το 2040. Θέλει επίσης να περικόψει τα τεράστια χρέη της περίπου 63 δισ. δολαρίων.
Επενδύει, λοιπόν, πολλά στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών καθώς επεκτείνει ένα υπάρχον εργοστάσιο στη Σικελία και κατασκευάζει ένα νέο στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «έδειξε πολύ ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνη είναι η εξάρτηση από μία μόνο πηγή ενέργειας για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Starace.
Το μέλλον θα είναι «εξαιρετικά απελευθερωμένο από τον άνθρακα» και θα εξαρτηθεί από την πυρηνική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προέβλεψε. Ωστόσο, αυτή η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει επίσης κινδύνους. Τον Ιούλιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή ηλιακών και ανεμογεννητριών δημιουργεί «δυνητικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις». Ο Starace εκτίμησε ότι η Δύση βασίζεται υπερβολικά στην Κίνα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα αγαθά.
«Πρέπει να γίνει κάποια εξισορρόπηση γιατί είναι υγιές», σημείωσε, όταν ρωτήθηκε για τις γεωπολιτικές εντάσεις που παρεμβαίνουν στον ενεργειακό εφοδιασμό. Αυτό βοήθησε στην προώθηση της επένδυσης της Enel σε ηλιακούς συλλέκτες, αν και η επέκταση του εργοστασίου της Σικελίας θα εξακολουθεί να καλύπτει μόνο το 10% των αναγκών της Ευρώπης.
Οι πολιτικοί ηγέτες έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντλεί την ενέργειά της από περισσότερα μέρη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν υπογράψει φέτος 56 ενεργειακές συμφωνίες με 23 χώρες.
Μεταξύ των τελευταίων ήταν μια 15ετής συμφωνία για τη Γερμανία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ μέσω συμβολαίου με την ConocoPhillips. Η Νορβηγία ενισχύει επίσης την παραγωγή φυσικού αερίου και ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, οι ΗΠΑ, αντλεί ποσά ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να επαναλάβει η Ευρώπη την εξάρτησή της από τη Ρωσία με μια άλλη χώρα είναι «αρκετά χαμηλές», σύμφωνα με τη Μέγκαν Ρίτσαρντς, πρώην διευθύντρια ενεργειακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έχει γίνει πολλή δουλειά» για την αντικατάσταση της ρωσικής ενέργειας, πρόσθεσε, προτού προειδοποιήσει: «Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν θα είναι τελείως εσωτερικά ανεξάρτητη για πολύ, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν ποτέ…» παρόλο που «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν δραματικά».