Σε 300-400 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφήνει πίσω του ο “ενεργειακός τουρισμός”, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 50% των συνολικών ληξιπροθέσμων, ένα ποσό που μπορεί να αγγίζει ήδη τα 800 εκατ. ευρώ με τάσεις που δείχνουν ότι μπορεί να φθάσει στο 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Ενα τμήμα των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενο συστηματικά τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου, μετακινείται από τον έναν προμηθευτή στον άλλο, χωρίς προηγουμένως να έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο πάροχο, ο οποίος, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή της παροχής. Πρόκειται για τον λεγόμενο ενεργειακό τουρισμό, ο οποίος φούντωσε από τον περασμένο Αύγουστο, όταν με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας καταργήθηκε η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης από τις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος και δόθηκε το “ελεύθερο” στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή κάθε μήνα.
Πάντως, όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρίας “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας” (δραστηριοποιείται τόσο στην παροχή αερίου όσο και στην προμήθεια ηλεκτρισμού) σε γεύμα εργασίας που είχαν χθες με δημοσιογράφους, το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αντιμετώπισε η ΔΕΗ κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, όταν οι κόκκινοι λογαριασμοί ρεύματος είχαν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα αν από το σύνολο των σημερινών οφειλών, αφαιρεθεί το 50% που προέρχεται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι επιδίδονται κατ’ εξοχή στον ενεργειακό τουρισμό, οι περισσότεροι απ΄οτους υπόλοιπους δείχνουν ότι καταβάλλουν προσπάθεια για την εξόφληση των οφειλών τους.
Εν τω μεταξύ έχουν προχωρήσει σημαντικά οι συζητήσεις για τον “Ενεργειακό Τειρεσία”, ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που έχουν οι τράπεζες, για τη σήμανση των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και γενικότερα όσων έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Ωστόσο ακόμα και αν επέλθει τώρα η συμφωνία, για να υλοποιηθεί το μέτρο υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο. Η ΡΑΕ πάντως έχει δημοσιοποιήσει μοντέλο επσήμανσης των οφειλετών.
Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους προμηθευτές ηλεκτρισμού είναι ο έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των εταιριών. Πρόκειγαι για μέτρο που έχει νομοθετηθεί από τον Νοέμβριο του 2022 αλλά δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει δώσει τη σχετική πρόταση για την εφαρμογή του στο υπουργείο από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία που αφορούν στο ύψος των συντελεστών της έκτακτης φορολόγησης των προμηθευτών, κάτι ανάλογο με την αντίστοιχη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρισμού και των πετρλαίκών εταιριών. Εκτιμάται πάντως ότι η εφαρμογή του θα μπορούσε να μειώσει τα καθαρά κέρδη της “Φυσικόν Αέριο” κατά 1/3, παρά την σχετικά περιορισμένη δραστηριότητα της εταιρίας στην αγορά ηλεκτρισμού σε σχέση με την παρουσία της στην παροχή αερίου. Ας σημειωθεί ότι το 2022 τα καθαρά, μετά τους φόρους, κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 32,6 εκατ. ευρώ.
Παρότι ο φόρος στα υπερκέρδη των εταιριών προμήθειας ρεύματος δεν αναμένεται να εφαρμοστεί προεκλογικά, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι περιμένει τα έσοδα αυτά για το κλείσιμο του προϋπολογισμού.
Τέλος, σε μεγάλη εκκρεμότητα και σε “ανοικτή πληγή “ για τα οικονομικά των εταιριών προμήθειας ρεύματος εξακολουθεί να παραμένει η υπόθεση των “35 KVA”. Πρόκειται για την επιδότηση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκε μέσω των προμηθευτών σε πάνω από ένα εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο πλαίσιο του συνόλου των επιδοτήσεων που χορήγησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε όλους τους καταναλωτές. Η επιδότηση για τις επιχειρήσεις όμως δεν είχε εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και όταν εκδόθηκε η εγκριτική απόφαση ανακαλύφθηκε ότι επιχειρήσεις που είχαν λάβει κρατική ενίσχυση πέραν ενός ποσού, μέσω άλλων προγραμμάτων, ακόμα και επενδυτικών στο παρελθόν, δεν ήταν δικαιούχοι της επιδότησης. Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρίες προμήθειας να μην έχουν λάβει από το ΤΕΜ τα ποσά της επιδότησης που χορήγησαν στους πελάτες τους και παράλληλα να καλούνται να εντοπίσουν οι ίδιες ποιοί είναι οι δικαιούχοι και να ζητούν την επιστροφή των χρημάτων από τους υπόλοιπους. Πρόκειται για ένα έργο που οι εταιρίες δεν δείχνουν καθόλου πρόθυμες να αναλάβουν και μάλιστα μία που κάλεσε τους καταναλωτές της κατηγορίας αυτής να στείλουν τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, βρήκε ανταπόκριση μόνον από το 10% των πελατών της.
Το συνολικό “φέσι” για τις εταιρίες προμήθειας από την υπόθεση των 35 KVA υπολογίζεται σε 600-800 εκατ. ευρώ.