Την πιθανότητα η Τσεχία να ξεκινήσει εξόρυξη λιθίου στην επικράτειά της και να γίνει δυνητικά να γίνει ένας σημαντικός συνεισφέρων στη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Φιάλα.
Η Τσεχία εκτιμάται ότι έχει περίπου το 3% των παγκόσμιων πόρων λιθίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκεται στο Σίνοβεκ, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Οι ειδικοί λένε ότι εκεί θα μπορούσε να βρίσκεται το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου στην Ευρώπη.
«Είμαστε στα πρόθυρα της επανάστασης του λιθίου επειδή η χρήση του θα αυξηθεί σημαντικά και η Ευρώπη και θα υποστηρίξει εντατικά την παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών στη δική της επικράτεια», δήλωσε ο Φιάλα, σύμφωνα με το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το λίθιο -το οποίο η ΕΕ ταξινομεί ως κρίσιμο υλικό- είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κοιτάσματα στην Τσεχική Δημοκρατία βρίσκονται στην περιοχή της οποίας η οικονομία βασίζεται στην εξόρυξη άνθρακα. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία. «Είναι μια ευκαιρία να προσελκύσουμε νέους επενδυτές στην περιοχή, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα κέντρο σύγχρονης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών από μια κάποτε περιοχή άνθρακα», είπε ο Φιάλα την Τρίτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίκαελ Κτρέτσμερ.
Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, σημαντική είναι και η συνεργασία με τη Σαξονία, γι' αυτό και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας σε στρατηγικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης πρώτων υλών όπως το λίθιο. Η εξόρυξη βαθιάς εξόρυξης στο Σίνοβεκ προετοιμάζεται από τη Geomet, μια εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στη Severoceske doly, η οποία ανήκει στην ενεργειακή εταιρεία CEZ Group. Η τελική μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα απαντήσει σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής λιθίου στην περιοχή, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η πραγματική εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη του 2026 και το 2027.
Η CEZ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις με τους δημάρχους των γύρω χωριών για την εξόρυξη. Σύμφωνα με την εταιρεία, μόνο η είσοδος του ορυχείου θα είναι ορατή στην επιφάνεια. Το μετάλλευμα θα εξορυχθεί 200 έως 500 μέτρα υπόγεια, όπου θα συνθλιβεί και μερικώς. Περαιτέρω επεξεργασία θα γίνει κοντά στο κοίτασμα, μετά την οποία οι πρώτες ύλες θα μεταφερθούν πιο μακριά.