Δείκτη τιμών πράσινου υδρογόνου εισάγει από σήμερα, 24 Μαίου, το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX) στη Γερμανία, θέτοντας ένα δείκτη τιμών αναφοράς για το νέο ¨καύσιμο”, καθώς σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, προωθούνται διάφορα πρότζεκτ για την παραγωγή “πράσινου” υδρογόνου, ένα από τα βασικά ανανεώσιμα αέρια στα οποία επενδύει η ΕΕ για την απεξάρτησή της από τον άνθρακα.
Πρόκειται για τον δείκτη "Hydrix “, ο οποίος θα δίνει την τιμή του προϊόντος σε ευρώ/MWh μία φορά κάθε εβδομάδα. Η τιμή του δείκτη θα διαμορφώνεται με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις τιμών για το πράσινο υδρογόνο από υφιστάμενα διμερή συμβόλαια προμήθειας. Στόχος του ΕΕΧ είναι να αναβαθμίσει την “εύρεση” τιμής στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο δείκτης θα αποκαλύπτει στοιχεία για τις τρέχουσες τιμές στις οποίες διαπραγματεύεται το λεγόμενο “πράσινο” υδρογόνο, δηλαδή αυτό που παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού και χρήση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
Τα καθαρά σήματα τιμών αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της αγοράς και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου, δήλωσε χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΕΧ Peter Reitz, στο Reuters, στο περιθώριο της παγκόσμιας έκθεσης E-Word, που πραγματοποιείται στην ‘Εσση της Γερμανίας.
Ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι ήδη εξετάζουν σχέδια για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση του υδρογόνου. Ενδεικτική είναι η συνεργασία ΔΕΣΦΑ- Motor Oil στο project Horizon, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου υδρογόνου. Το προϊόν θα παράγεται στα διυλιστήρια της Μotor Oil στους Αγίους Θεοδωρους και θα καταλήγει στα τοπικά δίκτυα. Eπίσης, η Μotor Oil και η ΔΕΗ έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στο πρότζεκτ Helleniq Ηydrogen στη Δυτική Μακεδονία, ενώ επένδυση για την παραγωγή υδρογόνου εξετάζει και η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει επενδύσεις στο δίκτυό του για τη μεταφορά υδρογόνου. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβάλει δύο προτάσεις για την ένταξη ισάριθμων έργων στα IPCI, (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος). To πρώτο έργο είναι το “Smart Switch”, το οποίο έχει υποβληθεί στην κατηγορία των έξυπνων δικτύων αερίου (smart gas grids) και αφορά στη συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας για την αναβάθμιση των δικτύων, προκειμένου να μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο μαζί με το φυσικό αέριο (Blending hydrogen). Το ελληνικό σκέλος του έργου έχει προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2027.
To δεύτερο πρότζεκτ αφορά σε δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά υδρογόνου, μήκους 540 χλμ με προϋπολογισμό 1,3 δις. ευρώ για τη σύνδεση των βιομηχανικών περιοχών της Αττικής και της Κορίνθου με τη Βόρεια Ελλάδα, ως τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, όπου θα συ συνδέεται με το δίκτυο της γειτονικής χώρας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να συνδεθεί με την Καβάλα, όποτε και εφόσον υλοποιηθεί η υπόγεια αποθήκη υδρογόνου.
Σε όλε τις χώρες της Ευρώπης προγραμματίζονται επενδύσεις παραγωγής και εισαγωγής υδρογόνου, το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και ως μέσον αποθήκευσης ενέργειας που θα συμπληρώνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΕΧ, όπου σήμερα “εγκαινιάζεται” ο δείκτης Hydrix είναι από τα κορυφαία ενεργειακά χρηματιστήρια της Ευρώπης. Πρόκειται για θυγατρική εταιρία του Χρηματιστηρίου της Γερμανίας (Deutsche Boerse.) Στις ειδικές πλατφόρμες του ΕΕΧ εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο διαπραγματεύτονται επίσης τα δικαιώματα ρύπων, ναύλοι, αγροτικά προιόντα κλπ.