Η Κύπρος προέτρεψε τη Δευτέρα τις διεθνείς εταιρείες να στηρίξουν τα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σε εργαστήρι με ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας: «Έχουμε καταλήξει σε μια τεχνικά εφικτή λύση για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και υγροποίηση και εξαγωγή στην Ευρώπη».
Η Λευκωσία επιθυμεί να δημιουργήσει έναν ενεργειακό διάδρομο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και αλλού στην Κύπρο, όπου θα υγροποιείται σε εργοστάσιο LNG και θα στέλνεται στην Ευρώπη μέσω πλοίου. Το Ισραήλ και η Κύπρος ήδη διαπραγματεύονται μια συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και εγκατάστασης επεξεργασίας για το έργο. Μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου και ενταχθούν στο όλο project ενεργειακές εταιρείες, θα ξεκινήσει μια διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του αγωγού και της μονάδας επεξεργασίας.
Ο αγωγός μήκους περίπου 320 χιλιομέτρων εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 450 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο LNG 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εκτιμούν αξιωματούχοι. Μέρος του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθεί για εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών.
«Η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει επειγόντως εναλλακτικές πηγές ενέργειας και οδούς εφοδιασμού», είπε ο Χριστοδουλίδης. Και πρόσθεσε: «Προτείνουμε, μέσω της πρωτοβουλίας «The Cyprus Gateway», να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».
Όλο το ενδιαφέρον είναι στη μεταφορά, μέσω αγωγού, φυσικού αερίου που προέρχεται από κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μονάδα LNG για συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και ευρωπαϊκές εξαγωγές. «Μέσω αυτής της εγκατάστασης, το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υγροποιηθεί στην Κύπρο και να μεταφερθεί με μεταφορείς LNG στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργώντας έτσι έναν διάδρομο παροχής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», είπε ο Χριστοδουλίδης.
Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε «μεγάλο ενδιαφέρον» για το έργο. «Προτρέπουμε τις εταιρείες και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ευνοϊκά την περιοχή ως μια πιθανή νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, να διερευνήσουν αυτές τις συνέργειες».
Η Κύπρος έκανε την πρώτη της ανακάλυψη φυσικού αερίου το 2011 στο κοίτασμα Αφροδίτης, αλλά παραμένει εμπορικά αναξιοποίητο. Η αμερικανική εταιρεία Chevron το λειτουργεί με τη Shell και τους Ισραηλινούς εταίρους που θέλουν να επισπεύσουν την ανάπτυξη του Aphrodite στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcf) αερίου. Η Chevron εκμεταλλεύεται επίσης το γιγάντιο κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοικτά του Ισραήλ, το οποίο παράγει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως που προμηθεύεται το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.