Σε επιφυλακή για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργεια το καλοκαίρι βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, με τον υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο να συγκαλεί χθες σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για την εκτίμηση της κατάστασης.
Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, φαίνεται πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης έχουν αφήσει “αποθέματα” για να αντιμετωπιστούν με τη κατάλληλη διαχείριση οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που παραδοσιακά φέρνουν αύξηση της ζήτησης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος.
Άλλωστε και μόνον η αστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού που μπορεί να προκληθεί από την υπερ-προσφορά ανανεώσιμης ενέργειας σε σχέση με την κατανάλωση αποτελεί από μόνη της εν δυνάμει πρόβλημα.
Ας σημειωθεί ότι φέτος στο σύστημα έχουν συνδεθεί ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 1 GW,.
Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποθέματα λιγνίτη της ΔΕΗ είναι περίπου στα 3 εκατ.τόνους, καθώς η εταιρία έχει χρησιμοποιήσει τις λιγνιτικές μονάδες όσο το δυνατόν λιγότερο, τα υδάτινα αποθέματα στα μεγάλα υδροηλεκτισκά βρίσκονται κοντά στα περυσινά επίπεδα και φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) είναι διαθέσιμα, προς το παρόν τουλάχιστον.
Πάντα όμως υπάρχει η πιθανότητα τα δεδομένα αυτά να ανατραπούν. Η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί απότομα και το σύστημα να καταπονηθεί σε περίπτωση παρατεταμένου καύσωνα. Η δε συγκυριακή αφθονία του LNG μπορεί να εξανεμιστεί, αν ανακάμψει η κατανάλωση στην Κίνα, η οικονομία της Ευρώπης κινηθεί με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αν η Ρωσία σταματήσει τελείως τις εξαγωγές αερίου μέσω αγωγού προς την Ευρώπη ή αρχίσει πάλι η φρενίτιδα των προμηθειών εν όψει της αποθεματοποίησης αερίου για τη χειμερινή περίοδο 2022-23 .
Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία, μέχρι σήμερα, δεν έχει διακόψει τις εξαγωγές αερίου αγωγού προς τη χώρα μας.
Προς το παρόν, η κατάσταση που διαμορφώνται δείχνει διαχειρίσιμη, με βάση τα σχέδια κρίσεων που έχουν εκπονηθεί και τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκακτων καταστάσεων, μέτρα που όπως είναι γνωστό από προηγούμενες χρονιές, φθάνουν ως και την διακοπή της ηλεκτροδότησης μεγάλων καταναλωτών.
Τέλος, ας σημειωθεί , ότι σε κατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας βρίσκονται αυτή την περίοδο δύο μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, της ΔΕΗ με καύση λιγνίτη στην Πτελεμαϊδα και της Mytilineos με φυσικό αέριο. Και οι δύο προγραμματίζουν την εμπορική τους λειτουργία από το φθινόπωρο και μετά, σε περίπτωση ανάγκης όμως θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν το σύστημα και νωρίτερα.